miszczu.1991 Napisano 29 października 2008 Udostępnij #1 Napisano 29 października 2008 Mam takie pytanie czy wie ktoś jak przełupać kamienie na pół. Chodzi o to, że chcę zrobić podjazd dla 2 samochodu doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie zrobić go z kamieni. Mam duże kamienie i chciałbym je przełupać na pół aby tworzyły w miarę równą powierzchnię. Słyszałem, że aby przełupać kamienia nie trzeba używać dłużej siły i wystarczy 2 kg młotek. Jednak specjaliści w tej dziedzinie nie chcą ujawnić jak to robią, co więcej nie chcą się podjąć tego zadania u mnie przed domem bo tych kamieni jest dość sporo. Więc proszę o pomoc i o jak najlepszą instrukcję jak przełupać kamienie na pół. PS. Jeśli nie ten dział to proszę o wyrozumienie, jestem na tym forum 1 raz Link do komentarza
szara.mysza Napisano 7 listopada 2008 Udostępnij #2 Napisano 7 listopada 2008 Cytat Mam takie pytanie czy wie ktoś jak przełupać kamienie na pół. Chodzi o to, że chcę zrobić podjazd dla 2 samochodu doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie zrobić go z kamieni. Mam duże kamienie i chciałbym je przełupać na pół aby tworzyły w miarę równą powierzchnię. Słyszałem, że aby przełupać kamienia nie trzeba używać dłużej siły i wystarczy 2 kg młotek. Jednak specjaliści w tej dziedzinie nie chcą ujawnić jak to robią, co więcej nie chcą się podjąć tego zadania u mnie przed domem bo tych kamieni jest dość sporo. Więc proszę o pomoc i o jak najlepszą instrukcję jak przełupać kamienie na pół. PS. Jeśli nie ten dział to proszę o wyrozumienie, jestem na tym forum 1 raz Hmm, trudna sprawa, bo jak fachura nie chciał powiedzieć, to i na forum nie napisze pewnie. Ale co to za pomysł, żeby odmówić przyjęcia zlecenia, bo kamieni jest sporo? Ja na twoim miejscu popytałabym w paru zakładach, bo przecież łaski nie robią, że wykonają zlecenie, płacisz w końcu! Powodzenia! Link do komentarza
Markus_82 Napisano 10 listopada 2008 Udostępnij #3 Napisano 10 listopada 2008 Może to jest kwestia dogadania ceny za taką usługę... Link do komentarza
andistoprocent Napisano 11 marca 2009 Udostępnij #4 Napisano 11 marca 2009 Trzeba na kamieniu znaleźć miejsce które "nie oddaje" - wtedy uderzenia młota w to miejsce powodują przekazanie maximum energii, w rezultacie po kilkunastu uderzeniach kamień pęka. Link do komentarza
Mathir Napisano 14 października 2009 Udostępnij #5 Napisano 14 października 2009 Przypominam. Może teraz ktoś będzie wiedział jak rozłupać Link do komentarza
KAROI Napisano 15 października 2009 Udostępnij #6 Napisano 15 października 2009 Poradnik budownictw wiejskiego z połowy lat 50. XX wieku: aby rozłupać duże kamienie narzutowe, trzeba je odkopać, jak najbardziej odsłonić z wierzchu i z boków, potem wzdłuż uwarstwienia wykuć co 15 cm wgłębienia, wstawić w nie stalowe kołki i kolejno, lekko uderzać młotem Link do komentarza
Jan_13 Napisano 16 października 2009 Udostępnij #7 Napisano 16 października 2009 Coś ku pokrzepieniu serc http://video.google.pl/videoplay?docid=2603310994675247751# Link do komentarza
Super B Napisano 30 października 2009 Udostępnij #8 Napisano 30 października 2009 Praca siedząca, ale... moim zdaniem cholernie niebezpieczna Link do komentarza
KAROI Napisano 2 listopada 2009 Udostępnij #9 Napisano 2 listopada 2009 Taaaak. Lepiej uważać na łapki Link do komentarza
awaria Napisano 3 listopada 2009 Udostępnij #10 Napisano 3 listopada 2009 Cytat Coś ku pokrzepieniu serc http://video.google.pl/videoplay?docid=2603310994675247751# Fajny filmik. Teraz już wiem dlaczego w sprzedaży jest taki shit w porównaniu do kostki pzedwojennej. Link do komentarza
Mathir Napisano 4 listopada 2009 Udostępnij #11 Napisano 4 listopada 2009 Ale gość się stara... przecież Link do komentarza
Jolka3 Napisano 9 listopada 2009 Udostępnij #12 Napisano 9 listopada 2009 Ja przez cały czas zastanawiałam się, czy gość nie zmasakruje sobie ręki. Link do komentarza
adam1974 Napisano 12 listopada 2009 Udostępnij #13 Napisano 12 listopada 2009 NAWIERĆ WIERTŁEM KAMIEŃ( DWA OTWORY PO PRZEKĄTNEJ) , ZABIJ KOŁEK W DRZEWA OSIKOWEGO W OTWORY, UMIEŚĆ NA KOŁKU POJEMNIK Z WODĄ A NASTĘPNIE DUŻO CIERPLIWOŚCI - JEDNA METODANAMOCZ KAMIEŃ WTEDY BĘDZIE WIDAĆ JEGO SŁOJE WEŹ OSTRY PRZECINAK I PO SŁOJACH GO ROZBIJESZ NAWET NIEWIELKIM MŁOTKIEM - TAK JAK DRZEWOTYLKO NIE KAŻDY KAMIEŃ SIĘ DO TEGO CELU NADAJE Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się