arwena Napisano 5 maja 2010 Udostępnij #51 Napisano 5 maja 2010 Cytat witam. ja także zakupiłem takowy projekt i jestem na etapie zalania stropu nad parterem. Buduję w świętokrzyskim, jak na razie koszt budowy wyniósł mnie ok.65 000zł. mam dylemat co do dachu, czy dachówka czy blacha. jeżeli ktoś miał juz podobny problem bardzo byłbym wdzięczny jaka różnica mu wyszła kosztowo między w/w materiałem i czy jednak nie pozostać przy dachówce?! i jeszcze jedno pytanie, czy u was w projekcie także podają powierzchnię dachu 260m2 inaczej niż w ofercie tzn. 220m2?!Pozdrawiam witam,co do powierzchni dachu faktycznie jest 260m2 a piszą 220m2, co jest sporą różnicą.Jeśli chodzi o pokrycie dachu to moin zdaniem dachówka ceramiczna jest może nie najtańszym, ale najlepszym wyborem. Jeżeli chcesz zainwestować w dobrą dachówkę, na lata, która nie szarzeje, nie traci koloru ani nie zachowdzi mchem co często występuje w przypadku dachówek cementowych to polecam Roben'a lub Creaton'a. Co do blachy to również zależy od producenta i kwoty jaką chcesz na to przeznaczyć. Wszystko zależy od tego jak Cię puszcza z kasą. Myśmy wybrali dachówkę Roben'a Plus, kasztan, angobowana uważamy, że będzie się fajnie komponowało z kolorem elewacjii (będzie podobna do tego na projekcie). Powodzenia w wyborze Link do komentarza
marcinb1977 Napisano 7 maja 2010 Udostępnij #52 Napisano 7 maja 2010 Cytat witam,co do powierzchni dachu faktycznie jest 260m2 a piszą 220m2, co jest sporą różnicą.Jeśli chodzi o pokrycie dachu to moin zdaniem dachówka ceramiczna jest może nie najtańszym, ale najlepszym wyborem. Jeżeli chcesz zainwestować w dobrą dachówkę, na lata, która nie szarzeje, nie traci koloru ani nie zachowdzi mchem co często występuje w przypadku dachówek cementowych to polecam Roben'a lub Creaton'a. Co do blachy to również zależy od producenta i kwoty jaką chcesz na to przeznaczyć. Wszystko zależy od tego jak Cię puszcza z kasą. Myśmy wybrali dachówkę Roben'a Plus, kasztan, angobowana uważamy, że będzie się fajnie komponowało z kolorem elewacjii (będzie podobna do tego na projekcie). Powodzenia w wyborze witam, właśnie ustaliliśmy z żoną, że wybieramy dachówkę tą samą tylko, że kolor miedziany (bodajrze jest troszkę tańsza), po wstępnych wyliczeniach firmy która mi sporządziła kosztorys całkowity materiał (bez drewna) będzie nas kosztował około 24 000zł, drewno około 10 000zł oraz robocizna ok. 15 000zł - także trzeba liczyć ok. 50 000zł, taniej chyba nie ma co liczyć. pozdrawiam Link do komentarza
arwena Napisano 10 maja 2010 Udostępnij #53 Napisano 10 maja 2010 (edytowany) Cytat witam, właśnie ustaliliśmy z żoną, że wybieramy dachówkę tą samą tylko, że kolor miedziany (bodajrze jest troszkę tańsza), po wstępnych wyliczeniach firmy która mi sporządziła kosztorys całkowity materiał (bez drewna) będzie nas kosztował około 24 000zł, drewno około 10 000zł oraz robocizna ok. 15 000zł - także trzeba liczyć ok. 50 000zł, taniej chyba nie ma co liczyć. pozdrawiam My początkowo również myśleliśmy o miedzianej, zakupiliśmy jednak kasztanową. Za dachówkę + dodatki zapłaciliśmy ok. 15000zł tylko tj. cena bez wełny, robocizna będzie nas kosztowała 10 000 zł, drewno również 10000 zł. Myślę, że po doliczeniu rynien i wszystkich innych dodatków wyjdzie również ok. 50000 zł, nie mała sumka Pozdrawiam Edytowano 10 maja 2010 przez arwena (zobacz historię edycji) Link do komentarza
dusiek79 Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #54 Napisano 11 maja 2010 Cytat My początkowo również myśleliśmy o miedzianej, zakupiliśmy jednak kasztanową. Za dachówkę + dodatki zapłaciliśmy ok. 15000zł tylko tj. cena bez wełny, robocizna będzie nas kosztowała 10 000 zł, drewno również 10000 zł. Myślę, że po doliczeniu rynien i wszystkich innych dodatków wyjdzie również ok. 50000 zł, nie mała sumka Pozdrawiam Czytam wasze wpisy i nie wierze że takie różnice są w cenie...U nas po powiększeniu samego domu wyszło 300m2 dachu, mam wycenę na ceramikę Robena Flaming rustykalny ze wszystkimi dodatkami, orynnowaniem, 6szt okien dachowych Vleux na 30000pln plus więźba ok 9000A czytam że wy daliście 15000 za dachówkę...aż żal się robi...Pzdr seredecznie Link do komentarza
dusiek79 Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #55 Napisano 11 maja 2010 Tak więc reasumując u nas na Dolnym Śląsku wszystko jednak troszkę kosztuje...Wraz z robocizną dach będzie mnie kosztował 70 000pln (30000 robocizna i ok 40000 materiał)Dziś rozliczyłem się ze stan "zero" - 38000pln (robocizna + materiał)Liczę tylko, że się zmieścimy z SSZ w 200 000pln...Jeszcze raz pzdr 4all Terazjuszy Link do komentarza
dusiek79 Napisano 15 maja 2010 Udostępnij #56 Napisano 15 maja 2010 Kolejny tydzień na przekór pogodzie zakończny... Pzdr 4all Link do komentarza
dusiek79 Napisano 13 czerwca 2010 Udostępnij #57 Napisano 13 czerwca 2010 I kolejny etap za nami...pomio powodzi, pomimo upałów... Link do komentarza
dejaniraa Napisano 2 sierpnia 2010 Udostępnij #58 Napisano 2 sierpnia 2010 czy mogłabym dowiedziec sie konkretniej w jakiej czesci woj. świętokrzyskiego Pan buduje bo jestesmy z meżem zainteresowani tym projektem tylko chcialibysmy go obejrzeć na żywo. Chyba że może ktoś buduje bliżej Warszawy? Link do komentarza
dusiek79 Napisano 2 sierpnia 2010 Udostępnij #59 Napisano 2 sierpnia 2010 Cytat czy mogłabym dowiedziec sie konkretniej w jakiej czesci woj. świętokrzyskiego Pan buduje bo jestesmy z meżem zainteresowani tym projektem tylko chcialibysmy go obejrzeć na żywo. Chyba że może ktoś buduje bliżej Warszawy? Witam serdecznie,Jeśli to pytanie odnosiło się do mnie to będę musiał Panią zasmucić - budujemy się w woj.dolnośląskim - okolice Wrocławia.Ale z tego co widzę to post był skierowany do "marcinb1977" Pzdr serdeczniePs.A tu ostatnie forki Link do komentarza
ter4 Napisano 11 sierpnia 2010 Udostępnij #60 Napisano 11 sierpnia 2010 (edytowany) az zazdroszcze u mnie papiery juz rok zalatwiamy ; moze w tym miesiacu zlozymy w koncu wniosek o PNB; nasz architekt mowi ze ekipy sa coraz tansze i zeby sie TARGOWAC; z tego co widze to materialy tez powoli w dol;a z dobrych rzeczy to skrzynka z pradem stoi; woda 2 m od granicy tez juz niedlugo wpiecie; Zmiany w projekcie: likwidacja podcienia od ogrodu zyskamy wiekszy salon i podciag na suficie oddzielajacy jadalnie od salonu; taras przesuniety na srodek - dwa okna male po bokach i drzwi na taras na srodku; pomieszczenie gospodarcze i wc polaczone w wieksza lazienke; przejscie do garazu - a po drugiej stronie spizarka i reszta pom. gosp. przeznaczona na duza garderobe; garaz wydluzony i kotlownia za garaz; na gorze garderoba polaczona z duzym pokojem bedzie jedno okno na srodku; lukarna od strony ogrodu bedzie poszerzona z uwagi na scianke dzielaca te dwa pokoje; moze jeszcze cos doczytam na forach i odgapie przede mna hurtownie i przebogaty asortyment rzeczy potrzebnych i niezbednych pzdr. budujacych niech monety beda z wami ze mna zreszta tez Edytowano 11 sierpnia 2010 przez ter4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
arwena Napisano 19 sierpnia 2010 Udostępnij #61 Napisano 19 sierpnia 2010 Cytat az zazdroszcze u mnie papiery juz rok zalatwiamy ; moze w tym miesiacu zlozymy w koncu wniosek o PNB; nasz architekt mowi ze ekipy sa coraz tansze i zeby sie TARGOWAC; z tego co widze to materialy tez powoli w dol;a z dobrych rzeczy to skrzynka z pradem stoi; woda 2 m od granicy tez juz niedlugo wpiecie; Zmiany w projekcie: likwidacja podcienia od ogrodu zyskamy wiekszy salon i podciag na suficie oddzielajacy jadalnie od salonu; taras przesuniety na srodek - dwa okna male po bokach i drzwi na taras na srodku; pomieszczenie gospodarcze i wc polaczone w wieksza lazienke; przejscie do garazu - a po drugiej stronie spizarka i reszta pom. gosp. przeznaczona na duza garderobe; garaz wydluzony i kotlownia za garaz; na gorze garderoba polaczona z duzym pokojem bedzie jedno okno na srodku; lukarna od strony ogrodu bedzie poszerzona z uwagi na scianke dzielaca te dwa pokoje; moze jeszcze cos doczytam na forach i odgapie przede mna hurtownie i przebogaty asortyment rzeczy potrzebnych i niezbednych pzdr. budujacych niech monety beda z wami ze mna zreszta tez Z tego co czytam to bardzo dużo zmian wprowadziliście, ciekawe rozwiązania. Myśmy tylko zrezygnowali z okna w garderobie i powiększyliśmy okno nad garażem, póki co będzie tam pralnia a w przyszłości może jakiś dodatkowy pokój Jeśli chodzi o ceny za robociznę to zależy dużo też od regionu gdzie mieszkasz. Myśmy za budowę całego domu łącznie z fundamentami zapłacili 15 000zł, natomiast jeśli chodzi o wykonanie dachu 10 000 zł, nie wiem jakie są ceny u Was. W tym tygodniu udało nam się zamknąć prawie całkiem "Terezjaszka" icon_smile.gif Czekamy jeszcze tylko na drzwi wejściowe. Lada moment ma przyjść elektryk i chyba na tym poprzestaniemy w tym roku. icon_smile.gif Pozdrowienia dla wszystkich Terezjaszy icon_smile.gif) Link do komentarza
ter4 Napisano 21 sierpnia 2010 Udostępnij #62 Napisano 21 sierpnia 2010 widze ze juz bardzo duzo macie zrobione, bardzo ładny kolor dachu my wahamy sie wlasnie pomiedzy dachowka jaka Wy macie a kolorem antracytowym lub brazowym; niestety u nas papiery to istny koszmar; w tym tygodniu dopiero dostalismy wylaczenie z produkcji rolnej i w koncu zlozylismy wniosek o PNB; tak wiec jak widzisz mozemy jeszcze dlugo sie zastanawiac; zmiany to efekt wspolpracy z architektem (bardzo praktycznym), wg niego projekt ma za mala kuchnie - tzn jest duzo nowych sprzetow i moze byc problem ze zmieszczeniem np. zmywarki itp. - proponowal likwidacje okna zeby byla bardziej ustawna - w koncu staneło na likwidacji podcienia od strony ogrodu i rozciagnieciu kuchni na czesc jadalni; inne zmiany to bardziej dopasowanie do wlasnych wyobrazen o domu i praktycznego uzytkowania na codzien; macie swietna cene za postawienie - firmy u nas licza prawie jeszcze raz tyle; mam nadzieje ze juz po boomie budowlanym i ceny troche spadna; jesli pamietasz to mozesz napisac orientacyjnie ile poszlo Wam bloczkow i pustakow; stal juz mamy, piasek umówiony, a reszta po załatwieniu papierologii Link do komentarza
arwena Napisano 26 sierpnia 2010 Udostępnij #63 Napisano 26 sierpnia 2010 Cytat widze ze juz bardzo duzo macie zrobione, bardzo ładny kolor dachu my wahamy sie wlasnie pomiedzy dachowka jaka Wy macie a kolorem antracytowym lub brazowym; niestety u nas papiery to istny koszmar; w tym tygodniu dopiero dostalismy wylaczenie z produkcji rolnej i w koncu zlozylismy wniosek o PNB; tak wiec jak widzisz mozemy jeszcze dlugo sie zastanawiac; zmiany to efekt wspolpracy z architektem (bardzo praktycznym), wg niego projekt ma za mala kuchnie - tzn jest duzo nowych sprzetow i moze byc problem ze zmieszczeniem np. zmywarki itp. - proponowal likwidacje okna zeby byla bardziej ustawna - w koncu staneło na likwidacji podcienia od strony ogrodu i rozciagnieciu kuchni na czesc jadalni; inne zmiany to bardziej dopasowanie do wlasnych wyobrazen o domu i praktycznego uzytkowania na codzien; macie swietna cene za postawienie - firmy u nas licza prawie jeszcze raz tyle; mam nadzieje ze juz po boomie budowlanym i ceny troche spadna; jesli pamietasz to mozesz napisac orientacyjnie ile poszlo Wam bloczkow i pustakow; stal juz mamy, piasek umówiony, a reszta po załatwieniu papierologii Witam,poszło nam 2700 całych Porothermów, podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustaka, jeśli chodzi o fundamenty to nie robiliśmy ich z bloczków tylko z betonu, wlaliśmy 40 m3. W kuchni też zastanawialiśmy się nad likwidacją jednego okna ale ostatecznie zostawiliśmy je. W garderobie zrezygnowaliśmy z okna a nad garażem powiększyliśmy okno bo w projekcie jest trochę za małe. pozdrawiam Link do komentarza
ter4 Napisano 28 sierpnia 2010 Udostępnij #64 Napisano 28 sierpnia 2010 Cytat Witam,poszło nam 2700 całych Porothermów, podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustaka, jeśli chodzi o fundamenty to nie robiliśmy ich z bloczków tylko z betonu, wlaliśmy 40 m3. W kuchni też zastanawialiśmy się nad likwidacją jednego okna ale ostatecznie zostawiliśmy je. W garderobie zrezygnowaliśmy z okna a nad garażem powiększyliśmy okno bo w projekcie jest trochę za małe. pozdrawiam dzieki za odpowiedz, tez sie zastanawiamy czy podniesc poddasze, jeszcze zobaczymy bo mamy nieprzekraczalna wysokosc kalenicy 9m wg warunkow zabudowy; wg mnie dom stracilby troche uroku bez tego okna w kuchni tam gdzie podcien; u nas warunki gruntowe sa dobre i nie musimy wylewac scian tylko zrobimy je z bloczkow; zycze powodzenia przy dalszych pracach Link do komentarza
arwena Napisano 29 sierpnia 2010 Udostępnij #65 Napisano 29 sierpnia 2010 Cytat dzieki za odpowiedz, tez sie zastanawiamy czy podniesc poddasze, jeszcze zobaczymy bo mamy nieprzekraczalna wysokosc kalenicy 9m wg warunkow zabudowy; wg mnie dom stracilby troche uroku bez tego okna w kuchni tam gdzie podcien; u nas warunki gruntowe sa dobre i nie musimy wylewac scian tylko zrobimy je z bloczkow; zycze powodzenia przy dalszych pracach Jeśli chodzi o ściankę kolankową to w projekcie jest ona troszkę za niska. Jak podniesiesz o jednego pustaka to dom nie straci na wyglądzie a w środku jest więcej miejsca. U nas budowlańcy zrobili jeszcze wyższy wieniec. Życzymy również powodzenia i worek pieniędzy bo stan surowy to pikuś (przynajmniej widać w co się ładuje pieniądze) a ze środkiem jest już inaczej 1 Link do komentarza
dusiek79 Napisano 9 grudnia 2010 Udostępnij #66 Napisano 9 grudnia 2010 No to rok 2010 zamykamy następującym stanem Elewacja jest już całkowicie zakończona choć nie widać jeszcze tego na fotkach...Dziś skończone zostały tynki wew. (cementowo-wapienne) więc się teraz kiszą...Ogrzewanie (gazowe) już podłączone, czekamy na odbiory gazu i ruszamy z grzaniem...Między świętami będzie też kominek z rozprowadzeniem ciepła więc dopomożemy delikatnie pogodzie w schnięciu...A na styczeń i luty ocieplenie i wykończenie poddasza...W kwietniu chcemy się wprowadzic Już się nie mogę doczekać!!!Pzdr wszystkich "terazjuszy" i życzę wytrwałości w nowym roku Link do komentarza
ter4 Napisano 10 grudnia 2010 Udostępnij #67 Napisano 10 grudnia 2010 (edytowany) no i to w temacie bo zazdroszcze tego etapu; a tak na powaznie to super ze tak fajnie szybko Wam poszlo; jak macie czas wrzuccie pare zdjec z srodka domu (tego nigdy za duzo); pzdr i dalej zycze powodzenia przy wykonczeniach Edytowano 10 grudnia 2010 przez ter4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
arwena Napisano 8 stycznia 2011 Udostępnij #68 Napisano 8 stycznia 2011 Cytat No to rok 2010 zamykamy następującym stanem Elewacja jest już całkowicie zakończona choć nie widać jeszcze tego na fotkach...Dziś skończone zostały tynki wew. (cementowo-wapienne) więc się teraz kiszą...Ogrzewanie (gazowe) już podłączone, czekamy na odbiory gazu i ruszamy z grzaniem...Między świętami będzie też kominek z rozprowadzeniem ciepła więc dopomożemy delikatnie pogodzie w schnięciu...A na styczeń i luty ocieplenie i wykończenie poddasza...W kwietniu chcemy się wprowadzic Już się nie mogę doczekać!!!Pzdr wszystkich "terazjuszy" i życzę wytrwałości w nowym roku Super, jak patrzymy na Twoje zdjęcia to myślimy sobie, że jednak dokonaliśmy właściwego wyboru! Domek jest naprawdę śliczny. Tak jak wyżej pisze ter4 prosimy o zdjęcia wnętrz. Teraz to już pewnie odliczacie dni do przeprowadzki do własnego domku My na wiosnę ruszamy pełną parą z instalacjami i tynkami. Pozdrawiamy Link do komentarza
ruten24 Napisano 25 lipca 2011 Udostępnij #69 Napisano 25 lipca 2011 Cytat Witam wszystkich.Ja też buduje TEREZJASZA w Mosinie koło Poznania.Sprawy papierkowe mam załatwione-jestem na etapie wiązania zbrojenia.Kupiłem cegłe Porotherm 25 WP,bloczki fundamentowe no i pręty zbrojeniowe.Ze zmian które wprowadzam to:likwidacja balkonu z przodu i powiększenie garażu.Czy mógł by mi ktoś powiedzieć ile betonu jest potrzebne na zalanie fundamentów? Witam serdecznieJestem na etapie wybierania projektu i zainteresował mnie projekt Terezjasz, jestem z Poznania i ztakim pytanie w którym miejscu w mosienie z budowany jest domek??Czy byla by taka możliwośc zboaczenia jak wygląda i porade co do budowy??Pozdrawiam Link do komentarza
mariusz998 Napisano 10 kwietnia 2013 Udostępnij #70 Napisano 10 kwietnia 2013 WitamJa rownież szukam domku w okolicy Radomia bardzo proszę o kontakt czy ktoś buduje terezjasza w tej okolicy i czy jest możliwość obejrzenia.pozdrawiam Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się