Skocz do zawartości

Zapowietrzona Podłogówka

Kasiula10

Recommended Posts

Witam Mam założone ogrzewanie podłogowe, juz w tamtym roku miałam z nim problem - nie wszystkie pętle grzeją. Przychodzili różni spece i nik nie potrafi tego odpowietrzyć. Jak to zrobić??? Próbowałam juz zakręcania wszystkich pętli i otwierania pokolei każdej ale to nic nie daje. Był też facet który podpinał wąż i próbował przepuszczać wodę. Nie wiem co juz mam zrobić... icon_cry.gif
Cytat

Po takich działaniach trudno coś doradzić.
Jeśli nie grzeje więcej niż jeden obwód,to może są one źle podłączone?Może instalator podłączył ze sobą 2 zasilania i 2 powroty?
Czy te nie grzejące obwody są największe?
Czy,na rozdzielaczu jest osobna pompa tylko do podłogówek?

Teraz znów próbowałam odpowietrzać i jeszcze mniej grzeje niż grzało. Nie mam już sił. jest osobna pompa na podłogówkę, osobna na kaloryfery i osobna do wody. Nie mam pojęcia jak duże są te pętle które nie grzeją. nie mam żadnych planów jak to było rozkładane.
Proszę zatrzymać pompę na grzejniki a tą z podłogówek włączyć na trzeci bieg (oczywiście przy załączonym kotle CO).Potem proszę sprawdzać na rurkach wychodzących z rozdzielacza na poszczególne obwody,czy są ciepłe.Najpierw te,na zasilaniu,a po kilkunastu(kilkudziesięciu) minutach,te z powrotu.Po tym działaniu będzie wiadomo,które obwody grzeją,a które nie.
Potem proszę zamknąć na zaworach (mam nadzieję,że takowe są) te obwody,których rurki powrotne są już ciepłe,i sprawdzać te,które wcześniej nie grzały.
Wszystkie te działania wymagają dużo czasu.Nieraz trzeba czekać kilkadziesiąt minut,zanim na powrocie pojawi się letnia woda.
Niedawno odpowietrzałem i regulowałem niewielką podłogówkę (5 obwodów) 3 dni.
A może problem tkwi w wadliwym odpowietrzaniu, z tego co wiem to należy najpierw wszystkie obiegi zamknąć zawory na obu kolektorach, później otworzyć pierwszy obieg i odpowietrzasz pętle na dolnym kolektorze, jak przestanie syczeć to zamykasz odpowietrznik no i pierwszy obieg, to samo robisz z drugim obiegiem i trzecim, każdy po prostu odpowietrzasz osobno. Po odpowietrzeniu ostatniego otwierasz wszystkie obiegi i odpowietrzasz na górnym kolektorze.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...