Skocz do zawartości

Brak wienca na scianach szczytowych

Recommended Posts

Napisano
6 minut temu, Kucharz 18315 napisał:

Tak jak w temacie brak wienca na scianach szczytować, czy da sie to jeszcze jakoś wzmocnić? Dach wiazary blacha założona. Szukam sposobu jakby to jeszcze teraz usztywnić. 

Jakieś zdjęcie byłoby wskazane.

Jeżeli szczyty tylko w dwóch miejscach zbierają obciążenie płatwi, (dach dwu spadowy), to wystarczy od wewnątrz podstemplować obie płatwie i można szczyt nawet rozebrać. 

Połowa domów w Polsce ma takie szczyty.

Napisano
14 minut temu, Kucharz 18315 napisał:

Tak to wygląda sciana 3,6m. To zdjęcie z zeszłego roku

Screenshot_20251221_011151_Photos.jpg

To tu  jest jeszcze większy problem niż brak wieńca, szczyty trzeba rozebrać, podcinać.

Są wymurowane za wysoko, mostki termiczne ktoś zrobił, tak się budowało za PRL-u.  

Napisano
2 minuty temu, animus napisał:

To tu  jest jeszcze większy problem niż brak wieńca, szczyty trzeba rozebrać, podcinać.

Są wymurowane za wysoko, mostki termiczne ktoś zrobił, tak się budowało za PRL-u.  

Jest tam izolacja miedzy gazobetonem a deskowanie 10cm

Napisano
24 minuty temu, Kucharz 18315 napisał:

Jest tam izolacja miedzy gazobetonem a deskowanie 10cm

Nie widać tego, jeżeli jest izolacja , to tak to zostawić.

Napisano
6 godzin temu, animus napisał:

Nie widać tego, jeżeli jest izolacja , to tak to 

7 godzin temu, animus napisał:

Jakieś zdjęcie byłoby wskazane.

Jeżeli szczyty tylko w dwóch miejscach zbierają obciążenie płatwi, (dach dwu spadowy), to wystarczy od wewnątrz podstemplować obie płatwie i można szczyt nawet rozebrać. 

Połowa domów w Polsce ma takie szczyty.

A o co chodzi z tym że  połowa  domu w polsce tak zrobiona?

Napisano

A w projekcie wieniec jest? Może czas na korektę składki ubezpieczenia kierownika budowy?

Ja bym to podcinał dookoła i dolewał wieniec, zwłaszcza że BK jest wdzięcznym materiałem do takich robót. Nie piszesz jaki jest obecny stan zaawansowania robót, miejmy nadzieje że nie ma podbitki i elewacji.:57_cry:

Gdyby był strop to dałoby się zrobić od wewnątrz przy ścianie szczytowej ze 2 żelbetowe słupki powiązane ze ścianami (np. schowany pod ociepleniem stalowy płaskownik od zewnątrz i szpilki/pręty na przestrzał do środka zakotwione w tymże słupie), a tak to lipa.

Napisano
4 godziny temu, Franz Macamele napisał:

A w projekcie wieniec jest? Może czas na korektę składki ubezpieczenia kierownika budowy?

Ja bym to podcinał dookoła i dolewał wieniec, zwłaszcza że BK jest wdzięcznym materiałem do takich robót. Nie piszesz jaki jest obecny stan zaawansowania robót, miejmy nadzieje że nie ma podbitki i elewacji.:57_cry:

Gdyby był strop to dałoby się zrobić od wewnątrz przy ścianie szczytowej ze 2 żelbetowe słupki powiązane ze ścianami (np. schowany pod ociepleniem stalowy płaskownik od zewnątrz i szpilki/pręty na przestrzał do środka zakotwione w tymże słupie), a tak to lipa.

Podbitki i elewacji niema, a gdyby dołożyć kątownik zamontowane w krokwi i przykręcone szpilka m10 na kotwie chemicznej?

Napisano

To pomoże jak umarłemu kadzidło, więźba nie jest od trzymania ścian szczytowych(a zwłaszcza wiązary na wysuwnicach).

Ciężko tak doradzać na odległość, może to będzie stać 50 lat bez jednej rysy, ale kto Ci to zagwarantuje?

Napisano

No kierownik budowy twierdził że  niema potrzeby lania skosów ani słupów,  tak samo majster co murował więc nie dyskutowałem.  Ale teraz mam watpliwosci. Jeżeli będą rysy to nie jest problem gorzej jak sciana szczytowa sie przewróci. Ręce opadają,  początek budowy, niby fachowcy ale trzeba cały czas patrzeć na ręce i mieć większą wiedzę niż oni. 

16 minut temu, Franz Macamele napisał:

To pomoże jak umarłemu kadzidło, więźba nie jest od trzymania ścian szczytowych(a zwłaszcza wiązary na wysuwnicach).

Ciężko tak doradzać na odległość, może to będzie stać 50 lat bez jednej rysy, ale kto Ci to zagwarantuje?

Czyli co rozbierać?  W okolicy jest kilka domow bez lanych skosów i słupów . Sam nie wiem co myśleć i robic

Napisano
2 minuty temu, Franz Macamele napisał:

Jak w projekcie nie przewidziano wieńców i kierownik niczego nie zmieniał bez wpisu do dziennika to zostawić jak jest. 

Jak bym mial gwarancję 100procent ze sie nie przewróci to bym zostawił. Wpadł  mi jeszcze pomysl do głowy zburzyć sciany i zrobic sciany szczytowe prefabrykowane drewniane

Napisano
8 godzin temu, Kucharz 18315 napisał:

Czyli połowa szczytow w Polsce niema wieńca skośnego? 

Taka jest rzeczywistość. Jeszcze w jednej trzeciej  szczytu są murowane na 12 cm.

Cytat

Szczyt nie przewróci sie od wiatru?

Od wiatru nie, ale huragan czy tornado może zabrać nawet dach. 

2 godziny temu, Kucharz 18315 napisał:

No kierownik budowy twierdził że  niema potrzeby lania skosów ani słupów,  tak samo majster co murował więc nie dyskutowałem. 

A w projekcie jak to wygląda, jest jakieś wzmocnienie szczytu? 

Napisano
7 minut temu, animus napisał:

Taka jest rzeczywistość. Jeszcze w jednej trzeciej  szczytu są murowane na 12 cm.

Od wiatru nie, ale huragan czy tornado może zabrać nawet dach. 

A w projekcie jak to wygląda, jest jakieś wzmocnienie szczytu? 

Niema. Kierownik twierdzi że  tak jak teraz jest , jest ok

Napisano
8 minut temu, Kucharz 18315 napisał:

Niema. Kierownik twierdzi że  tak jak teraz jest , jest ok

Dodam jeszcze, że jakby przyszedł ten upragniony huragan to, to jeszcze nic nie znaczy, mogą być po drodze naturalne przeszkody, albo budynek będzie niefortunnie ustawiony i huragan nie da rady.    

:bezradny:

Napisano
10 minut temu, animus napisał:

Dodam jeszcze, że jakby przyszedł ten upragniony huragan to, to jeszcze nic nie znaczy, mogą być po drodze naturalne przeszkody, albo budynek będzie niefortunnie ustawiony i huragan nie da rady.    

:bezradny:

Czyli wnioskuję z twojej wypowiedzi że  za bardzo panikuje i dalej robic wykończeniówkę .

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...