robus Napisano 21 marca 2008 #1 Napisano 21 marca 2008 Witam. Czy istnieje możliwość zaciągnięcia kredytu hipotecznego na budowę domu, na działce o ustalonej współwłasności w użytkowaniu wieczystym (2/3 ja i 1/3 rodzice- działka 900m)?
dominik Napisano 21 marca 2008 #2 Napisano 21 marca 2008 Cytat Witam. Czy istnieje możliwość zaciągnięcia kredytu hipotecznego na budowę domu, na działce o ustalonej współwłasności w użytkowaniu wieczystym (2/3 ja i 1/3 rodzice- działka 900m)? Tak. W tej kwestii nie ma problemu. Tylko ta druga strona musi się zgodzić.U mnie jestem "użytkownikiem wieczystym" w 50%, a resztę ma gmina. I w banku nie było problemu.Tylko pani musiała zmienić sobie standardowy wzór umowy, bo z takim przypadkiem jeszcze sie nie spotkała.
robus Napisano 21 marca 2008 Autor #3 Napisano 21 marca 2008 Cytat Tak. W tej kwestii nie ma problemu. Tylko ta druga strona musi się zgodzić.U mnie jestem "użytkownikiem wieczystym" w 50%, a resztę ma gmina. I w banku nie było problemu.Tylko pani musiała zmienić sobie standardowy wzór umowy, bo z takim przypadkiem jeszcze sie nie spotkała. Czy zastaw hipoteczny był udzielony na całość, czy tylko na 50%??
dominik Napisano 24 marca 2008 #4 Napisano 24 marca 2008 Cytat Czy zastaw hipoteczny był udzielony na całość, czy tylko na 50%?? Tylko i wyłącznie na całość. Bo jak niby miał sobie bank wybrać , którą część ma zastawić!A w Twoim przypadku to jeszcze bardziej zawikłane.Jeżeli chciałbyś tylko na swoja część to wydaje mi sie, że niezbędny byłby przepis działki i podział na dwie odrębne własności.A to się wiąże z kosztami i jakimś okresem czasu.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się