Dziękuje za zainteresowanie tematem.
Strop mam żelbetowy lany 14cm gruby. Beton b25.
W załączniku zaznaczone ściany nośne z suporeksu 24cm szerokość.
Ścianka kolankowa 2pustaki + wieniec 24x24 cm .
Styropian na stropie mam eps 100 grafit 0031 swisspor 8+7+8 i na to bym dał te płyty OSB 2x na przekładkę Zda to egzamin zamiast lać cieżką wylewke 6 cm ? Będzie tam rekuperator graciarnia i suszarnia ubrań.
Dach nie mam ocieplony ale może w przyszłości jak bede miał fundusze i czas to ocieplę.
Głównie nurtuje mnie czy w budynku takim jak mój mogę wylać na strychu wylewkę 6cm bez obaw (kiedyś zrobić zamieszkałe poddasze ) do tego w zimie śnieg na dachu panele FV lub solary i czy te ściany nośne bez słupów przeniosą te wszystkie obciążenia z nawiązką czy może pojawia sie pękniecia na scianach w skutek przekroczenia obciążeń i wtedy będzie problem.
Po tynkach zauważyłem w każdym narożniku budynku rysy poziome długości 2m od narożnika jakby narożnik budynku lekko siadł a płyta została . Myśle że jakby były słupy to góra z dołem lepiej jest zespojona i takich pęknięć by nie było
W załaczniku pekniecie nad oknem witrynowym w salonie
Czy to częsty przypadek ?
Powstały też pękniecia pionowe na naroznikach scian widoczne od zewnątrz ale tylko od strony południowej po drugiej stronie domu brak pionowych rys. Czy to jest spowodowane osiadaniem budynku ?
Jakby były słupy żelbetowe łączące fundament z płytą stropowa to bym tego uniknął?