Skocz do zawartości

Kominek a podłoga z desek

Recommended Posts

Napisano
Witam
Mam dylemat mam kominek i zechcę położyć podłogę z desek jaka odległość powinna być między kominkiem a podłogą podobno podłoga z desek rozsycha się i powstają szczeliny.
Napisano
Obszar promieniowania ciepła z kominka jest dość duży i trudno z góry przewidzieć jak będzie reagować na to podłoga. Ze względów bezpieczeństwa jak i zmniejszenia ryzyka wystąpienia szpar w podłodze lepiej w promieniu ok 1m ułożyć płytki ceramiczne.

Warto również przeczytać: Ile powietrza do kominka?
Napisano
Cytat

Witam
Mam dylemat mam kominek i zechcę położyć podłogę z desek jaka odległość powinna być między kominkiem a podłogą podobno podłoga z desek rozsycha się i powstają szczeliny.

Dla bezpieczeństwa mam blachę miedzianą 1x1m podklejoną od spodu ekranem takim co się stosuje za grzejniki.Do kupienia w marketach /blacha droga/Bob icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Dla bezpieczeństwa mam blachę miedzianą 1x1m podklejoną od spodu ekranem takim co się stosuje za grzejniki.Do kupienia w marketach /blacha droga/Bob icon_biggrin.gif

Blacha jest połóżona na deskach?
Napisano
Cytat

Tak ,jest też ryflowana/to tak wygląda jak wygnieciony materiał/i świetnie wygląda.Bob icon_biggrin.gif

Zazdroszczę. Jeśli to nie przypomina blachy z wyglądu to zazdroszczę.
Napisano
Cytat

Zazdroszczę. Jeśli to nie przypomina blachy z wyglądu to zazdroszczę.

Nie ma czego bo to i tak jest blacha,tylko spatynowana i wygnieciona.Mnie się podoba ,szczególnie w połączeniu z płotkiem bezpieczeństwa również wykonanym z miedzi patynowanej. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

tez mialam takie obawy myślałam o glassfirerze jako alternatywie dla tradycyjnego kominka. ale też nikt ze znajmoych nie posiada i nie znam jego złych stron.

Cena jak za kominek a wygląd dużego cmentarnego znicza. icon_biggrin.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Witam

Można tak zrobić obudowę kominka aby na wysokości wkładu powstał szeroki parapet-półka,co osłoni podłogę przed wysoką temp. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

tez mialam takie obawy myślałam o glassfirerze jako alternatywie dla tradycyjnego kominka. ale też nikt ze znajmoych nie posiada i nie znam jego złych stron.

Glassfirer? Jakieś zdjęcie by mi pomogło....

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...