Skocz do zawartości

Historia edycji

animus

animus

9 godzin temu, basiaj napisał:

Witam,

jaki mam przeprowadzić legalizację łazienki?

Dostałam z miasta mieszkanie do remontu, gdzie nie było łazienki(była prowizorka). W wytycznych co mam wyremontować jest pkt o łazience, zgody ani na pozwolenia nie potrzebowałam(takie info z zbm) Remont przeprowadzony ze 4 lata temu, teraz chcą ode mnie abym zalegalizowała tę łazienkę. Jak to ugryźć? Jakie dokumenty na to potrzebuję?

Czyli trzeba to traktować jak samowolę budowlaną.

legalizacja w trybie uproszczonym.

Cytat

Właściciel lub zarządca obiektu zgłasza się do nadzoru budowlanego i żąda wszczęcia postępowania (lub postępowanie zostaje zostało już wszczęte z urzędu).

Cytat

Urzędnicy wyznaczają termin, w jakim należy dostarczyć wymagane dokumenty (co najmniej 60 dni od dnia doręczenia decyzji).

Cytat

wymagane dokumenty:

oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane,

geodezyjną inwentaryzację powykonawczą obiektu budowlanego,

ekspertyzę techniczną, sporządzoną przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia budowlane, wskazującą, czy stan techniczny obiektu budowlanego nie stwarza zagrożenia dla życia lub zdrowia ludzi oraz czy pozwala na bezpieczne użytkowanie obiektu budowlanego zgodne z dotychczasowym lub zamierzonym sposobem użytkowania.

Cytat

Nadzór budowlany analizuje dokumenty i wydaje decyzję o legalizacji lub nakaz rozbiórki obiektu.

animus

animus

9 godzin temu, basiaj napisał:

Witam,

jaki mam przeprowadzić legalizację łazienki?

Dostałam z miasta mieszkanie do remontu, gdzie nie było łazienki(była prowizorka). W wytycznych co mam wyremontować jest pkt o łazience, zgody ani na pozwolenia nie potrzebowałam(takie info z zbm) Remont przeprowadzony ze 4 lata temu, teraz chcą ode mnie abym zalegalizowała tę łazienkę. Jak to ugryźć? Jakie dokumenty na to potrzebuję?

Czyli trzeba to traktować jak samowolę budowlaną.

legalizacja w trybie uproszczonym.

Cytat

Właściciel lub zarządca obiektu zgłasza się do nadzoru budowlanego i żąda wszczęcia postępowania (lub postępowanie zostaje wszczęte z urzędu).

Cytat

Urzędnicy wyznaczają termin, w jakim należy dostarczyć wymagane dokumenty (co najmniej 60 dni od dnia doręczenia decyzji).

Cytat

wymagane dokumenty:

oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane,

geodezyjną inwentaryzację powykonawczą obiektu budowlanego,

ekspertyzę techniczną, sporządzoną przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia budowlane, wskazującą, czy stan techniczny obiektu budowlanego nie stwarza zagrożenia dla życia lub zdrowia ludzi oraz czy pozwala na bezpieczne użytkowanie obiektu budowlanego zgodne z dotychczasowym lub zamierzonym sposobem użytkowania.

Cytat

Nadzór budowlany analizuje dokumenty i wydaje decyzję o legalizacji lub nakaz rozbiórki obiektu.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...