11 godzin temu, Lhu napisał:Dzień dobry, kupiłam do salonu panele Swiss Krono, odcień Jesion Kalimera (połączenie ciepłego kremu i chłodnego szarego; bardzo jasne - kolor trudny do uchwycenia). Zamierzałam dobrać do nich białą szafę, komodę, regał i ocieplić np. stolikiem w ciepłym, jasnym odcieniu drewna (w stylu koloru askersund z Ikea), stojąca rattanową lampą czy doniczkami, jednakże nie wiem czy te dwa kolory "drewna" nie będą się gryzły. Planowałam jasnobeżowy dywan z lekkim czarnym wzorem, i teraz w jakim odcieniu narożnik, fotel, ściany? Chciałabym aby było ciepło i przytulnie. Drzwi są białe. Może ktoś z Państwa ma taką podłogę lub może coś poradzić. Pozdrawiam.
Do takich paneli będą pasowały meble i dodatki zarówno białe, jak i w odcieniach brązu, zbliżonego do tego z paneli. Ale... generalnie nie wszystko musi być z jednej "bajki". Dodatki w ciemniejszym drewnie też będą ocieplały wnętrze.
To co planujesz brzmi bardzo sensownie. Zwłaszcza, że drzwi też są białe.
Wiklina, rattan i różne plecionki są bardzo modne, np. jako osłonki na doniczki, podkładki na stół, oprawa lustra, etc. Dużo jest takiego asortymentu.
Dywan w beżu będzie ok. Jeśli będzie on miał czarny wzór, możesz też dodać np. czarną lampę, doniczki z czarnymi elementami lub meble z dekoracją w takim kolorze.
Narożnik może w bezpiecznej szarości alb bardzo modnej zieleni butelkowej, ściany białe/beżowe/szare w delikatnych odcieniach. Przy tak neutralnych kolorach można poszaleć z bardziej wyrazistymi dodatkami lub jedną ze ścian pomalować na ciemniejszy kolor (białe meble na tle ciemniejszych kolorów wyglądają fajnie).
Poniżej kilka inspiracji.
fot. sinsay, allegro, tartak meble