Pomocnik Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij #1 Napisano 10 stycznia 2023 Witam, wypoziomowaniem podłogę na strychu, położyłem co 40 cm legary 60 mm x 40 mm. Chciałbym przykręcić do nich płytę 12 mm osb-3 albo osb-4 na wkręty z drobną dylatacją między, na nie przykleić jakąś twardą izolacją akustyczną (myślałem o macie płycie z wiórów drewnianych 4mm (takie jak podkład pod panele)) i na te maty przykleić kolejną warstwę płyty osb 12 mm. Czy jest to w ogóle jakiś sensowny pomysł? Może jest jakaś inna opcja? Nie ukrywam, że zależy mi na niskich kosztach. W przesyłam zdjęcie, jak to jest do tej pory położone. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij #2 Napisano 10 stycznia 2023 Podłoga na legarach drewniana. Czy ten strych będzie potem ocieplany? Jeśli tak, wystarczy tylko wyciszenie, a ocieplisz połać od środka. Jeśli ma to być strych jako strych, faktycznie trzeba z podłoga zrobić porządek. Jeden z przykładów, układ warstw wg Isover. źródło -> https://budownictwob2b.pl/dachy/baza-wiedzy/pokrycia-dachowe/52991-cieply-strop-pod-dachem Jeszcze jest taka opcja, jak na poniższym rysunku, o ile układ warstw pasuje. To samo źródło. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się