dedert Napisano 28 czerwca 2022 Udostępnij #1 Napisano 28 czerwca 2022 Chciałbym doszczelnuc dylatacje posmarowane wcześniej masa kmb Botament BM92. Czy można na taką masę nakładać elastyczny Ardex 8 + 9 czyli dyspersja akrylowa? W opisie nie zawiera rozpuszczalników. Będzie to w gruncie Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 28 czerwca 2022 Udostępnij #2 Napisano 28 czerwca 2022 Trzeba w instrukcji sprawdzić Ardex, na jakie podłoże można dyspersje akrylową nakładać. https://ardex.pl/wp-content/uploads/2019/05/ARDEX_8_9_karta_techniczna.pdf strona 2 w dokumencie pdf - przygotowanie podłoża. Link do komentarza
dedert Napisano 29 czerwca 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 29 czerwca 2022 Nic nie widnieje o masach KMB. Pewnie nie przewidzieli ze ktoś mógłby łączyć dwa systemy hydroizolacji Link do komentarza
dedert Napisano 5 lipca 2022 Autor Udostępnij #4 Napisano 5 lipca 2022 Dostalem odpowiedz od Ardex. Obydwa składniki zawierają dodatki cementowe a Botament zawiera asfalt i podobno rozpuszczalniki. I z tego powodu nie poleca połączenia Botament z Ardex. A mnie zastanawia to że skoro Botament jest przeznaczony do kontaktu ze styropianem to czemu mialby zagrażać masie akrylowej ardex? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 5 lipca 2022 Udostępnij #5 Napisano 5 lipca 2022 Jeśli chodzi o kontakt ze styropianem - kluczowy jest brak rozpuszczalników w składzie. Jesli chodzi o kontakt z akrylem - możliwe, że chodzi o inne składniki produktu Botament - np bitum. Taka ciekawostka z karty produktu uszczelniacza akrylowego marki Ceresit "Uszczelniane powierzchnie mogą być lekko wilgotne, ale nie mokre, wolne od tłuszczów, bitumów, pyłów i innych substancji obniżających przyczepność. Istniejące zabrudzenia i ewentualne pozostałości poprzednich uszczelnień należy usunąć." Link do komentarza
dedert Napisano 5 lipca 2022 Autor Udostępnij #6 Napisano 5 lipca 2022 To nie wiem kto tu kogo w błąd wprowadza. Na jednej ze stron sprzedawcy opisane jest "bezrozpuszczalnikowa" A sklad to asfalt (czyli chyba nie bitum) raz to co poniżej Z tym ze czy rozpuszczalniki nie odparowują po związaniu? Zrobiłem próbę ardexu z Botament i trzyma się raczej dobrze a po oderwaniu na akrylu zostaje ślad Botamentu. Przecież chyba nawet zalecają stosować zamiast piany do klejenia właśnie masy KMB jeśli ściana jest już pokryta kmb. Z tym że ja nie wiem jak to możliwe bo chciałem przykleić w ten sposób styropian i zakończyło sie to niepowodzeniem gdyż pod zamkniętą przez styropian przestrzenią Botament nie chce wysychać i na drugi dzień można śmiało zdjąć płyty styropianu gdyż kmb robi się kruche. A jak kleje na xps Tytan Eos to ten z kolei potrafi zerwać masę kmb ze ściany. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się