35 minut temu, demo napisał:Wyczytałem że żywotność tego ustrojstwa to 15 lat, trochę słabo.
15 lat to żywotność wymiennika ( podobno ) w standardowej jednostce myśle ze jest krótszy okres użytkowania lub podobny.
1 godzinę temu, podczytywacz napisał:Ile masz pomieszczeń do ogarnięcia? Słyszałem o zastosowaniu takiego ściennego rekuperatora w jednym pomieszczeniu, ale Twój pomysł na cały dom jest pierwszy...
Mam do ogarnięcia 4 sypialnie / salon z kuchnią, łazienka. Myśle ze nie pierwszy, ale czy będzie to miało ręce i nogi.
Nie chcę odwalać fuszerki.
Ale żeby zrobić klasyczną rekuperację przy naszym stropie to będzie naprawdę ciężki projekt. Będziemy musieli prowadzić wszystkie kanały po suficie poddasza i zjeżdżać po ścianach żeby dojść w odpowiednie miejsce pomiędzy drewnianymi belkami stropu. Jest to oczywiście wykonalne ale będzie naprawdę cholernie dużo pracy i ponad 2x tyle przewodów wentylacyjnych niż podczas klasycznej instalacji. Dodatkowo zabudowa GK na ścianach żeby to wszystko zasłonić.
Wyszło mi ze będę potrzebował 5/6 urządzeń w zależności od tego czy wrzucać to również do łazienki. Daje nam to koszt ok 7000 zł co przy klasycznej reku jest kwotą nie osiągalną.