sir.COLA Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij #1 Napisano 17 grudnia 2021 (edytowany) Witam. Mam taki problem: - jestem w trakcie budowy domu - posiadam zamontowaną wentylacje mechaniczną i rekuperacje - jednak w garazu i piwnicy jest wentylacja grawitacyjna - posiadam tez zrobionre już podejscie wentylacyjne pod okap - rury od okapu oraz wentylacji sa ocieplone i posiadają odstojniki jednak zauwazyłem, że w związku z różnicą temperatur skrapla się woda i cieknie po rurach wentylacyjnych do środka proszę o doradzenie jak tamu zapobiec - odstojniki mialy załatwic sprawe jednak niestety sa chyba za daleko od poczatku rury i na odcinku 3m (od poczatku do odstojnika) musi się skraplac. Myślałem nad takim rozwiązaniem: - wywalić odstojniki i zamontować coś takiego: https://aldach.sklep.pl/akcesoria-do-kominkow-rury-skraplacze-redukcje-uszczelnienia/287-skraplacz-wody-kondensatu-150-mm-do-kominkow-wirplast-proevo.html i wyprowadzić skropliny na zewnątrz (żeby nie zamarzało to po elewacji pod styropianem do gruntu) jak myślicie rozwiąże to sprawe?? dodatkowo mam pytanie co do wywiewu mechanicznego od okapu i rekuperacji - poinformowano mnie, iż niezbędna będzie klapa zwrotna na rurze od okapu https://www.iwentylatory.pl/szczelna-klapka-zwrotna-o-150-mm-x12515?utm_campaign czy montowac to przed wyzej pokazanym skraplaczem czy przy samym wylocie na dachu?? czy nie zmniejszy to znacznie przekroju rury a co za tym idzie nie zwiekszy glośności całej instalacji?? z góry dziękuję z udzielone odpoiedzi Edytowano 17 grudnia 2021 przez sir.COLA (zobacz historię edycji) Link do komentarza
podczytywacz Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij #2 Napisano 17 grudnia 2021 4 godziny temu, sir.COLA napisał: jestem w trakcie budowy domu W jakim stadium jest budowa? 4 godziny temu, sir.COLA napisał: posiadam zamontowaną wentylacje mechaniczną i rekuperacje Zamontowaną, ale pewnie nie pracującą? Grzanie też nie działa? Link do komentarza
sir.COLA Napisano 17 grudnia 2021 Autor Udostępnij #3 Napisano 17 grudnia 2021 -dom jest juz ocieplony - grzanie dziala - wlasnie koncy sie wygrzewac wylewa na podlodze Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się