Skocz do zawartości

Kiedy stosować ławę, a kiedy płytę fundamentową? Jakie są koszty ich wykonania?

Recommended Posts

Niedługo zacznę budowę domu i muszę rozstrzygnąć pierwszą ważną decyzję: na jakie fundamenty się zdecydować? Do niedawna byłem przekonany, że wybiorę tradycyjny sposób, czyli ławę fundamentową. Jednak ostatnio znajomy zaczął mnie namawiać na płytę fundamentową. Czy warto wybrać takie rozwiązanie? Jakie są jego zalety, w porównaniu z typowym fundamentem? Czy muszę być przygotowany na dużo wyższe wydatki?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/stan-surowy/fundamenty-i-piwnice/porady/30756-kiedy-stosowac-lawe-a-kiedy-plyte-fundamentowa-jakie-sa-koszty-ich-wykonania

• 3 lata temu...
Komentarz dodany przez Bogdan K:
Witam, mam pytanie do fragmentu o słabej nośności gruntu, nie dokońca zrozumiałem. Czyli dla przykładu, gdy mamy grunt twardy, nawet trochę skalisty, tak jak w górzystych terenach, gdzie jest wiele skał oraz (tak odrazu) zwykle występuje duża wilgotność, to lepiej wykonać fundament tradycyjny z ławą, czy płytę fundamentową? Był bym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Ławy fundamentowe musisz wykonać poniżej strefy przemarzania gruntu "średnio" 80cm - 140cm. Oczywiście są sposoby, aby zmniejszyć te wymogi, ale nie o tym. Ławy fundamentowe w nie nasiąkliwym gruncie mają zasadnicza wadę. Przy wykopie pod ławę tworzy się niecka, która zbiera wodę. Przy dużych deszczach bez odpowiedniej izolacji i drenażu do budynku, może dostawać się woda lub wilgoć. 

Płytę fundamentową można zaizolować bez mostków termicznych oraz pod płytą bez problemu, można zamontować GWC gruntowy wymiennik ciepła.

Jeżeli chodzi o nośność płyta fundamentowa ma lepsze parametry niż ławica, obciążenia przenoszone są na całą powierzchnię fundamentu. 

Na skarpach stosuję się ławy fundamentowe schodkowe, przy czym warto zastanowić się nad częściowym podpiwniczeniem.

Osobiście jestem na wyborze fundamentu pod dom. Działka na skarpie, pełne podpiwniczenie i płytę fundamentową, prawdopodobnie z ostrogą. Konstruktor jeszcze nie podjął decyzji.

Jeżeli chodzi o koszta w teori plyta wychodzi drożej. Osobiście nie kalkulowalem opinie w Internecie są podzielone. Płyta masz lepszą izolację termiczną oraz hydroizolacyjne co może mieć wpływa na późniejsze problemy i koszta. Dwa jeżeli masz grunt mocno skalisty, może być problem z głębszym wykopem pod ławę.

Tak czy inaczej to konstruktor po oględzinach map geodezyjnych ewentualnie geologicznych podejmuje decyzję lub powinie polecić ci najlepsze rozwiązanie.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...