Dnia 12.10.2020 o 13:02, Eksperci Viessmann napisał:Opieranie się na wycenach przygotowanych bezpośrednio do budynku, a nie za pomocą kalkulatorów internetowych daje inwestorowi dużo lepszy pogląd na całkowite koszty, a także na to jak całe przedsięwzięcie będzie realizowane. Więc zawsze warto skorzystać z takiej możliwości chociażby po to żeby porównać oferty kilku firm.
taaak...jak kilkanaście lat temu byłem na tym etapie, to nie było jeszcze kalkulatorów internetowych. Wyslałem ponad 20 zapytań oferowychi - niestety w większości przypadkówpompa była źle dobrana a cena kosmiczna.
Skąd to wiem? - bo sam zrobiłem za pomocą audytora OZC obliczenia i wszystkim firmom do któych wysłałem zapytania, dawałem ten sam zestaw danych. Proponowano mi pompy ciepłą od 5,9kW nawet do 15kW - przypomnę - wszystkie firmy miały te same dane, jak były jakieś dodatkowe pytania, to zawsze była odpowiedź na nie. Zdecydowałem się na 7,6kW, bo była tylko 500zł droższa od 5,9kW która byłaby na styk...
Więc osobiście uważam, że bardzo dobrze że są takie kalkulatory - bo teraz przynajmniej można zweryfikować to co zaproponuje jakaś firma.
edytowałem posta, bo byłem pewny, że do V też skadałem...przejarzałem wszystkie posty z tamtego okresu i jednak nie (a przynajmniej nie znalazłem maila z ofertą). Wiem dlaczego.... Wiedziałem jakiej ceny można się spodziewać za kompleksową ofertę (były artykuly w prasie branżowej opisujące ówczesne koszty inwestycji w PC+DZ+podłogówka) - więc niektóre opcje odpuściłem w przedbiegach. Dodatkowo zniechęcał mnie upór instalatorów tej firmy do montowania buforów w instalacjach z podłogówką