Skocz do zawartości

Koszt stanu zero projekt Z203

Recommended Posts

Cześć. Orientacyjnie, ile kosztowałaby mniej więcej robocizna za wykonanie stanu zero, domu parterowego o powierzchni 158m^2? Nie wiem czy jeśli firma poda wycenę cieszyć się czy szukać dalej. Wysłałem ofertę do jednej firmy, bo tylko tą w moich okolicach mi polecają Głogów- dolnoślaskie.

Projekt:

https://z500.pl/projekt/180/Z203,parterowy-dom-z-duzym-garazem-od-frontu-na-dwa-samochody-obszerny-taras-od-ogrodu.html

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Wielu użytkowników Panasonica twierdzi, że tylko Panasonic, a w szczególności T-CUP utrzymuje deklarowaną moc właśnie przy skrajnie niskich temperaturach dla pomp ciepła. A według mnie lepiej czasem dogrzać grzałką niż to, żeby pompa wchodziła w taktowanie, oczywiście ważne jest dobranie odpowiedniej wielkości bufora. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Przede wszystkim to nie tylko kwestia posiadania samej ziemi rolnej w odpowiedniej ilości. Czy ma Pani formalnie status rolnika? Jest wymagany, jeżeli ktoś ma prowadzić gospodarstwo rolne, choćby tak tylko oficjalnie.   Na dokładkę w polskim prawie nie ma jasnej i konkretnej definicji zabudowy zagrodowej. W związku z tym podejście władz lokalnych, które decydują o wydaniu pozwolenia na budowę, też może być odmienne. Bo i wyroki sądowe, w których próbowano jakoś określić co jest zabudową zagrodową, są dość rozbieżne. 
    • Hej wszystkim, planuję założyć pompę ciepła do domu (ok. 150 m²) i szukam jakiejś ogarniętej ekipy z Łodzi albo okolic. Ktoś może polecić kogoś sprawdzonego? W necie wpadłem na taką stronę: https://spednet.pl/pompy-ciepla-lodz/ Wygląda spoko – robią wszystko od A do Z, projekt, montaż i serwis. Ktoś coś o nich słyszał? Korzystaliście może? Każda opinia albo inne namiary mile widziane, bo chciałbym ruszyć z tematem jeszcze przed zimą. Dzięki z góry!
    • Tak na szybko sprawdziłem specyfikację tej pompy. To nie jest T-CAP, ale przynajmniej do -7°C i dla temperatury zasilania 35°C (podłogówka) utrzymuje ona swoje nominalne 5 kW. Czyli jest naprawdę nieźle.  To podstawowa sprawa w przypadku pomp ciepła, że trzeba zawsze sprawdzać, w jakich warunkach osiągają określona moc grzewczą. W szczególności dotyczy to właśnie pomp powietrznych. W ich przypadku moc nominalna, podawana zwykle dla +7°C, naprawdę niewiele mówi.  Przy okazji mocy druga zasadnicza sprawa to decyzja, czy pompa ma pokrywać całe zapotrzebowanie na ciepło (ewentualnie z pomocą wbudowanych grzałek), czy zakładamy jej wspomaganie w czasie większych mrozów. Chociażby za pomocą kominka. Od tego będzie zależała kwestia doboru mocy, ale także ewentualna decyzja, czy warto dopłacać za pompę gruntową.
    • Czyli wszystko by się zgadzało, my w tej chwili też ogrzewamy 100m i jak Tobie wystarcza te 5kw to znaczy że zapotrzebowanie u mnie i u Ciebie się pokrywa. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...