Ja przy domu energooszczędnym płacę 1500-2500 na rok z ciepłą wodą i kuchnią gazową (glass). Metraż 130 m2, koszty realne zwiększające cenę budowy ( ocieplenie ścian 25 cm, strychu 75 cm, podłogi 90 cm, klimatyzacja, rekuperacja, okna passive, ogrzewanie kanałowe, likwidacja mostków ) domu lata 2012-2014 około 40% Temperatura pomieszczeń 21-23 oC
Jestem po rozmowie z pracownikiem Urzędu Miasta odpowiedzialnym za plany przestrzenne i budownictwo. Teraz do meritum. Nie ma wymogu wyłączania całej działki z produkcji rolnej. Wyłączamy tylko powierzchnię zabudowy (dom, chodniki, ewentualne szambo), którą rozrysowuje i wylicza nam architekt. W moim przypadku zabudowa nie przekroczy na pewno 500 mkw. Nawet jeśli miałbym taki zamiar to MPZP uniemożliwia mi to (określony % powierzchni zabudowy). W takim razie, mimo że mój grunt ma III klasę, nie poniosę opłat za wyłączenie z produkcji rolnej. Mam nadzieję, że mój temat pomoże innym. Do zamknięcia.
Wydaje mi się że słabo macie rozeznaną sprawę przyczyn powodujących takie pękania, no i dlatego zasłaniacie się niewiele mówiącymi dla przeciętnego wykonawcy, parametrami wytrzymałości czy też jeszcze lepiej - klasą ekspozycji.
Bo co tu ma do rzeczy przy takich spękaniach klasa ekspozycji?. To parametry które określają oddziaływanie środowiska fizyczne i chemiczne na konstrukcję, ale w czasie użytkowania wykonanych konstrukcji.
A im to pęka zaraz po wypełnieniu tych profili betonem, a nie w czasie późniejszego użytkowania i o to ludzie mają pretensję.
Więc może warto by zbadać i opracować poradnik jakich błędów konkretnie nie należy popełniać żeby nie dochodziło do takich sytuacji jak ludziska pokazują.
No i jaka to była ta niewłaściwa jakość tego betonu?.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się