Skocz do zawartości

Historia edycji

zenek

zenek

Dnia 21.03.2020 o 09:19, mhtyl napisał:

I jeszcze co do ścian fundamentowych z bloczków to jak opisał to kolega usiek to jak dodam że widziałem nie jedną budowę gdzie ściany fundamentowe były murowane na wysokość około 2 m i domy stoją do dziś. Natomiast inny gościu robiąc fundamenty  w całości z szalunków wyszło mu około 70 tys za same fundamenty.

Rozwiń  

Zmyliły mnie te "2m" w twoim poscie i coś mi się pomylało.

Ale do rzeczy.

Widzę, że deweloperzy robią całe budynki z żelbetu. Gdyby bloczki były tańsze, to by z nich budowali.

To zależy od kierbuda, ekipy i organzacji pracy.

Nie wydaje mi się, zeby były znaczne różnice między jednym a drugim.

A w stabilności, sile - znaczna.

Dnia 21.03.2020 o 09:13, usiek napisał:

Ściany z bloczków w ziemi są wysokie na 2 metry. Nie wiem czy deskami by to utrzymali.

Murarz od razu mówił, że będzie to z bloczków bo on takich szalunków nie ma.

Rozwiń  

A jednak - to ty pisaleś o tych 2 metrach ścian.

Gdzie ty je masz??

Sam pokazałeś rysunek:

image.png.c679cb2c5cdcbf48e61972c84d59ad95.png

Narysowane jak byk: 40cm i 83cm muru (czyli jak liczyłem w tym moim poprawionym poście). Gdzie te dwa metry?

Najpierw szalujesz ławy, potem 83 cm muru. Normalne szalunki. przeciętne do bólu!!!!

zenek

zenek

Dnia 21.03.2020 o 09:19, mhtyl napisał:

I jeszcze co do ścian fundamentowych z bloczków to jak opisał to kolega usiek to jak dodam że widziałem nie jedną budowę gdzie ściany fundamentowe były murowane na wysokość około 2 m i domy stoją do dziś. Natomiast inny gościu robiąc fundamenty  w całości z szalunków wyszło mu około 70 tys za same fundamenty.

Rozwiń  

Zmyliły mnie te "2m" w twoim poscie i coś mi się pomylało.

Ale do rzeczy.

Widzę, że deweloperzy robią całe budynki z żelbetu. Gdyby bloczki były tańsze, to by z nich budowali.

To zależy od kierbuda, ekipy i organzacji pracy.

Nie wydaje mi się, zeby były znaczne różnice między jednym a drugim.

A w stabilności, sile - znaczna.

Dnia 21.03.2020 o 09:13, usiek napisał:

Ściany z bloczków w ziemi są wysokie na 2 metry. Nie wiem czy deskami by to utrzymali.

Murarz od razu mówił, że będzie to z bloczków bo on takich szalunków nie ma.

Rozwiń  

A jednak - to ty pisaleś o tych 2 metrach ścian.

Gdzie ty je masz??

Sam pokazałeś rysunek:

image.png.c679cb2c5cdcbf48e61972c84d59ad95.png

Narysowane jak byk: 40cm i 83cm muru (czyli jak liczyłem w tym moim poprawionym poście). Gdzie te dwa metry?

Najpierw szalujesz ławy, potem 83 cm muru. Normalne salunki. przeciętne do bólu!!!!

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Kompaktowe Hydrofory WZ Smart służą do automatycznego zaopatrzenia w słodką, zimną, czystą wodę pod ciśnieniem. Znakomicie sprawdzą się do nawadniania bądź dostarczania wody z ujęć studziennych lub innych źródeł do budynków. Hydrofory WZ Smart przeznaczone są do zastosowań wszędzie tam gdzie ich parametry hydrauliczne i techniczne są właściwe i zgodne z oczekiwaniami użytkownika. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/instalacje/puls-branzy/51675-wz-smart-750-1100-hydrofor-do-nawadniania-i-ujec-studziennych
    • jeśli sąsiad nie chce współpracować to zostaje Ci nadzór budowlany i / lub sanepid, sąsiad musi ich wpuścić , na 100% liczy że odpuścisz temat jak u was rury były  zostawione przez dewelopera ? przy ścianie ?  w wniosku podaj dane zarządcy nadzór skontaktuje się z nimi o projekt itd, czy były zgodny na zmiany itd. podaj również dane dewelopera. Czy macie w regulaminie że jest zakaz wkuwania,jeśli tak to dołącz go do wniosku. jeśli dźwięki "szumy wody" które przenikają z lokalu sąsiada do twojego dochodzą do 52 decybeli to grubo...w takich warunkach nie jesteś w stanie wypocząć. zerknij też tutaj jest parę osób z tym samym problemem: https://forum.murator.pl/topic/263975-wkuwanie-rur-w-ścianę-mieszkanie-w-nowym-bloku/page/2/
    • Szybko się wymienia, ale i całą noc, a i czasem 3/4 dnia stoi nieużywana, więc ciepło ucieka, a j.w. 150zł to żadne pieniądze, a pianką obawiam się że szczelnie nie zaizoluję. Wełną będzie opatulony. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Kiedyś spróbuje. A jak nie, to syn jest dobry z matematyki, więc mi pomoże. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • W poście #59 na pierwszym zdjęciu pokazałem, że rury wentylacyjne do obu łazienek mają biec poziomo, ponad jętkami (ponad ociepleniem), jedna ok. 2m., druga ok. 1,5 m. Może zabezpieczę je lepiej, jeśli poprowadzę te odcinki rur w warstwie ocieplenia pod jętkami ? Może nie zabezpieczy ich to całkowicie przed wychładzaniem bo jak wentylator będzie wyłączony, to zimne powietrze może tam dojść ale lepsze to niż nic.  Odcinki w całkowicie zimnej strefie, ponad ocieplonym sufitem, będą miały wtedy po mniej niż metr, łatwiej będzie je porządnie ocieplić grubą warstwą wełny mineralnej. Co o tym sądzisz ?   Tu ocieplę wszystko, co wystaje poza ocieplenie poddasza. Czy jako otulinę powinienem zastosować piankę poliuretanową, czy mogę dać warstwę wełny mineralnej i na zewnątrz tego jeszcze owinąć to szczelnie folią ?    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...