No - sorry dałbym plamę!!!
Poieprzyły mi sie posty i stąd mój błąd.
Muszę jeszcze raz to przeczytać.
Dobrze że zdążyłem z edycją!
No - sorry dałbym plamę!!!
No - sorry dałby plamę!!!
No - sorry dałby plamę!!!
15 minut temu, usiek napisał:Ściany z bloczków w ziemi są wysokie na 2 metry. Nie wiem czy deskami by to utrzymali.
Murarz od razu mówił, że będzie to z bloczków bo on takich szalunków nie ma.
Dupa Jaś.
Jakiś dziwny ten murarz.
1. Przede wszystkim to poziom 0 masz na poziomie parteru - czyli ok. 40 cm nad poziom ziemi! (brakuje kawałka przekroju z prawej stronie na twojej fotce, stąd około).
Poziom spodu ławy masz -147 - czyli de facto 107 cm poniżej terenu, a nie jak pisałeś 140 cm.
2. Ławę masz na 40 cm wysoką. I tyle musisz zaszalować, chyba że glina będzie twarda, to nawet mniej.
3. Mur fundamentowy na ławie fundamentowej ma jakieś 75 - 80 cm - więc nie dwa metry!
Więc oglądnij jeszcze raz projekt, w tym przekrój - i staraj się go zrozumieć - choć to jest zawód kierbuda, żeby rozumieć przekrój. A może poprostu nie zauważył, co sie zdarza.
24 minuty temu, mhtyl napisał:zenek, wiesz ile desek musi być aby wykonać szalunek takich ścian? Ile pracy trzeba włożyć aby wykonać takie szalunki? A Ty piszesz tak jakby to było przybicie deski do płotu.
I co będzie uzgadniał z adoptującym projekt jak najwyraźniej ten adoptujący wziął kasę za nic nie robienie.
No ale pojekt wygląda na dobry, ja tam nic nie mam do tych trochę szerszych ław skoro grunt jest słabszy.
Kwestia w tyc wymiarach poziomach. Tam nie ma 2-metrowych murów fundamentowych!
Chyba że ja się mylę, może ja coś źle widzę na tym przekroju?