Michał.1 Napisano 11 listopada 2007 Udostępnij #1 Napisano 11 listopada 2007 Witam jestem na etapie instalowania ogrzewanie w nowym domu. Zastanawia mnie czy można przy ogrzewaniu piecem węglowym (miałowym), zastosować ogrzewanie podłogowe np. w łazience, kuchni, korytarzu (oprócz tego dodatkowo grzejnik)? Czy raczej nie powinno się robić takich kombinacji? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 11 listopada 2007 Udostępnij #2 Napisano 11 listopada 2007 Zależy w jakim systemie będziesz robił instalacje co. Ja mam hepword i ogrzewanie podłogowe miejscami oraz kaloryfery. Wiem, że temperatura wody w ogrzewaniu podłogowym nie powinna przekraczać 50 stopni. takie były zalecenia. Mając piec gazowy możemy ustawić sobie temperaturę - piec jest ustawiony max. na 50 stopni. Niewiem jak jest w przypadku pieca węglowego czy można nim sterować w taki sposób aby ustawić temperaturę? Raczej nie. A może sie mylę - piece węglowe kojarzą mi sie z takimi prymitywnymi urzadzeniami. Link do komentarza
Jagódka Napisano 11 listopada 2007 Udostępnij #3 Napisano 11 listopada 2007 Mnie też piece węglowe kojarzą sie ze starymi urządzeniami, którymi nie dało sie sterować. Ale dużo się ostatnio zmieniło.....Przy ogrzewaniu podłogowym wodnym rzeczywiście temperatura nie może być wysoka ponieważ rurki są w podłodze i rozkurczają pod wpływem ciepła i kurczą gdy są zimne. Link do komentarza
Agrare Napisano 24 listopada 2007 Udostępnij #4 Napisano 24 listopada 2007 Mówiąc o piecach węglowych masz na myśli kaflowe? Link do komentarza
adamis Napisano 25 listopada 2007 Udostępnij #5 Napisano 25 listopada 2007 Przy kotle węglowym jak najbardziej można zastosować podłogówki.Jest wiele możliwości ograniczenia temp. wody na podłogówkę.Sporo takich instalacji zrobiłem.trochę kosztów jest,ale jak ktoś chce,to nie ma przeciwwskazań.Napiszę o tym później,bo już padam. Link do komentarza
Adamija Napisano 26 listopada 2007 Udostępnij #6 Napisano 26 listopada 2007 Inny typ ogrzewania uniemożliwia zainstalowanie ogrzewania podłogowego? Link do komentarza
adamis Napisano 26 listopada 2007 Udostępnij #7 Napisano 26 listopada 2007 No właśnie.Podłogówkę można zasilić nawet z ogniska. Link do komentarza
adamo82 Napisano 2 grudnia 2007 Udostępnij #8 Napisano 2 grudnia 2007 jak bylem na etapie wybierania ogrzewania dzwonilem w pare miejsc i jeden koleszko co sie zajmuje ogrzewaniem podlogowym spytal mnie jaki mam piec ja mowie ze na mial a on ze sie nie podejmie , jakby byl na gaz to co innego... Link do komentarza
Adamija Napisano 2 grudnia 2007 Udostępnij #9 Napisano 2 grudnia 2007 Zaraz, to węglowy piec uniemożliwia instalację podłogowego czy nie? Link do komentarza
adamis Napisano 2 grudnia 2007 Udostępnij #10 Napisano 2 grudnia 2007 Źródło ciepła nie jest istotnym ograniczeniem dla instalacji podłogówki.Trzeba zrobić oddzielny układ mieszający.Najprostsze rozwiązanie to zastosowanie zaworu ograniczającego temperaturę powrotu.Droższe,to centralka sterowana poprzez termostaty w pomieszczeniach,które to sterują elektrozaworami na rozdzielaczu.Różnica w cenie pomiędzy tymi rozwiązaniami,przy 5-ciu obwodach podłogowych wynosi ok.1000-1200zł.Są jeszcze pośrednie rozwiązania.Instalator,który twierdzi,że tego się nie robi do kotłów węglowych albo się boi tematu,albo mu się nie chce,bo i tak jest zawalony robotą.Do tego pierwszego nie miał bym pretensji.Przynajmniej,skoro się nie zna,nie bierze roboty,by coś nie spaprać.Ma prawo a i dla klienta lepiej. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się