mac_iek13 Napisano 7 października 2019 #1 Napisano 7 października 2019 Witam forumowiczów, pytanie mam chcę ocieplić łazienkę bo jest w niej bardzo zimno, tylko jak palę w piecu mocno to da się tam wytrzymać. Łazienka to taka dobudówka, nad nią jest strop betonowy a nad nim, daszek niewielki skośny przykryty blachą falistą. Moje pytanie jest następujące czy ocieplić łazienkę od wewnątrz: strop -> wełna 20cm -> sufit podwieszany -> folia paroizolacyjna -> płyta g-k czy może od zewnątrz: na strop folia budowlana -> wełna 20-25cm -> folia paro przepuszczalna dach zbudowany jest krokwie -> blacha i to tyle. Oraz jeszcze z korytarzem jest taki sam problem. Z góry dzięki za odpowiedzi.
MrTomo Napisano 7 października 2019 #2 Napisano 7 października 2019 (edytowany) Zdecydowanie drugi wariant Daj dwie warstwy wełny na zakładkę Folia paroprzepuszczalna nad wełną nie jest już wg. mnie potrzebna Wentylacja stryszku za to jak najbardziej Edytowano 7 października 2019 przez MrTomo (zobacz historię edycji)
mac_iek13 Napisano 7 października 2019 Autor #3 Napisano 7 października 2019 (edytowany) a nie zawilgotnieje wełna, czyli nad korytarzem też tak zrobić? z wentylacją jest tak że nie ma, występował grzyb w rogu ale potraktowany środkiem grzybobójczym, narazie nie pojawia się. załączam jak to wygląda Edytowano 7 października 2019 przez mac_iek13 (zobacz historię edycji)
MrTomo Napisano 8 października 2019 #4 Napisano 8 października 2019 Folię paroprzepuszczalną w zasadzie mógłbyś dać, jeśli nie ma jej pod blachą. Jeśli jest to nie potrzeba. Ale lepiej byłoby dać ją wtedy w jakiś sposób do konstrukcji dachu (żeby nie zalało stropu w razie jakiegoś rozszczelnienia dachu) Z rysunku nie wynika nic o wysokości tego daszku ani jaka jest jego konstrukcja. Tu zrobiłbym otwór wentylacyjny (z siateczką) i po drugiej stronie również. Może koledzy coś dodadzą 12 godzin temu, mac_iek13 napisał: występował grzyb w rogu A to już kwestia braku wentylacji wewnątrz A czy ściany są ocieplone?
Gość Napisano 8 października 2019 #5 Napisano 8 października 2019 A jak ocieplona jest ściana, do której przylega dach nad przybudówką, szczególnie ten fragment znajdujący się pod blachą? Jak wygląda styk dachu ze ścianą, jak wygląda obróbka? Może jakieś fotki...
mac_iek13 Napisano 8 października 2019 Autor #6 Napisano 8 października 2019 Pod blachą nie ma żadnej folii, ściana do której przylega dach nie jest ocieplona, połączenie z dachem jest szczelne nie przecieka jutro postaram sie zrobic foty
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się