carlos5858 Napisano 17 marca 2019 Udostępnij #1 Napisano 17 marca 2019 Witam W niedalekiej przyszłości odbieram mieszkanie od dewelopera w którym na całej powierzchni będzie ogrzewanie podłogowe z podziałem na strefy. Kilka dni temu udałem się na miejsce, aby zobaczyć postęp prac. Dowiedziałem się, że dzień wcześniej położone zostało ogrzewanie, a następnego dnia miała być robiona wylewka. Zrobiłem kilka zdjęć. Widziałem w internecie inne instalacje i ich ułożenie nie wyglądało tak samo. Proszę o podpowiedź czy jest szansa, że będzie to prawidłowo grzało z tym ułożeniem? We wszystkich pokojach oraz przedpokoju będą położone panele Quick Step 8 mm, a pod nie podkład do ogrzewania podłogowego. W kuchni oraz łazience płytki. W miejscach w których nie ma instalacji będą meble. Dziękuję za każdą podpowiedź. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 marca 2019 Udostępnij #2 Napisano 17 marca 2019 Grzać będzie grzało, ale wykon do najlepszych nie należy, rurki są niechlujnie ułożone, po to jest folia z kratka aby w równych odstępach ułożyć rurki. To jest właśnie budowa deweloperska. Nie ułożenie rurek w miejscach gdzie będą stały meble jest błędem bo za meblami jest słaba cyrkulacja powietrza i tam najczęściej lubi pojawiać się wilgoć, nie muszą być ułożone tak gęsto jak w pozostałej części pomieszczenia. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 18 marca 2019 Udostępnij #3 Napisano 18 marca 2019 Generalnie układ ślimakowy rurek zapewnia bardziej równomierny rozkład temperatury podłogi w porównaniu z układem wężownicowym czyli jest OK. Punktowo zdarza się nierównomierne ich ułożenie , ale nie ma większego to wpływu na funkcjonowanie instalacji. Link do komentarza
carlos5858 Napisano 18 marca 2019 Autor Udostępnij #4 Napisano 18 marca 2019 Dziękuję Panowie za pomoc, bo na grupach budowlanych na Facebooku to każdy tylko: masakra, dramat, najgorszemu wrogowi bym nie życzył i tym podobne, ale jak wiadomo w Polsce więcej znawców niż ludności. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się