gosluk85 Napisano 14 lutego 2019 Udostępnij #1 Napisano 14 lutego 2019 Witam mam zamiar budowac sie w tym roku. Planuje postawic dom do 100m2. Posiadam wlasna dzialke i jestem ciekaw jaka kwote musialbym przeznaczyc chodzi o stan dewelop. Okolice Minsk maz. Prosze rowniez powiedziec co sadzicie o gotowych domach szkieletowych. Link do komentarza
Gość Napisano 14 lutego 2019 Udostępnij #2 Napisano 14 lutego 2019 Z tekstu nie mogę określić płci pytacza... a ten pyta co SADZIMY... sądzę, że chodzi o nasze sądy o planach pytacza... Poczytaj forum, użyj wyszukiwarki wewnętrznej... Niedawno była mowa o budowie domku o powierzchni 90 m kw..., również jest piękny temat o domkach szkieletowych... Poczytaj i wtedy zadaj szczegółowe zapytania, wtedy otrzymasz szczegółowe odpowiedzi... Aaaa, i zgodnie z zaakceptowanym przy rejestracji regulaminem forum - używaj polskich liter i znaków interpunkcyjnych. Szanuj czytających Twoje posty. Link do komentarza
andreyy Napisano 28 lutego 2019 Udostępnij #3 Napisano 28 lutego 2019 Kwota zależy od bardzo wielu czynników między innymi: materiały fachowcy Cięzko powiedzieć jaki będzie koszt budowy jeżeli nie wiemy nic oprócz metrażu domu Link do komentarza
Czarnuszka Napisano 1 marca 2019 Udostępnij #4 Napisano 1 marca 2019 Też bym się orientacyjnie dowiedziała jaki jest koszt własnego domu Link do komentarza
niecny Napisano 13 marca 2019 Udostępnij #5 Napisano 13 marca 2019 Pytanie w tej formie ogólności jest bez sensu... Domek 100 m2 może kosztować zarówno 250 tyś jak i 2 miliony Wszystko zależy od wielu czynników - zarówno obiektywnych (geologia i warunki gruntowe, dostępność mediów itp ) jak i subiektywnych (czytaj wodotryski wymyślone przez inwestora ) Prosty maksymalnie prosty domek w planie kwadratu / prostokata, parterowy z poddaszem nieużytkowym, z prostą konstrukcją dachu - dwuspadowy ew. czterospadowy (kopertowy), przy bardzo prostych warunkach gruntowych (proste fundamenty niewymagąjće jakiegoś specjalnego zabezpieczenie przeciwodnego), w systemie zleconym (czyli wszystko robią wynajęci fachowcy) i materiałami z niższej (acz niekoniecznie najniższej półki - ot np. panele na podłodze zamiast klepki itp ) to w 250 tyś można się zmieścić ze wszystkim tak by móc zamieszkać... Ale znając życie inwestor zaczyna "wymyślać" i nawet nie zauważa jak każda "drobna zmiana" przkłada się na wcale ni takie drobne koszty. Link do komentarza
Qworum Napisano 15 maja 2019 Udostępnij #6 Napisano 15 maja 2019 Lepiej już kupić za te 300 tys gotowy dom, niestety ale wpakowanie się w remont starego albo budowa to trzeba fundusz razy dwa pomnożyć z doświadczenia wiem Link do komentarza
koziolek82 Napisano 1 sierpnia 2019 Udostępnij #7 Napisano 1 sierpnia 2019 A ja się zastanawiam nad jednym, dopiero zaczynam planować budowę, mam działkę, na razie korzystamy z niej w celach rekreacyjno- grillowych, ale - chcielibyśmy zacząć załatwiać formalności, żeby w przyszłym roku zaczął powstawać dom. Tylko... no właśnie, tradycyjny, klasyczny, murowany, a może dom z bali? Albo coś jeszcze innego? Na co zwrócić uwagę wybierając sposób budowy? Link do komentarza
Gość Napisano 1 sierpnia 2019 Udostępnij #8 Napisano 1 sierpnia 2019 Dnia 1.08.2019 o 19:24, koziolek82 napisał: mam działkę Rozwiń Obejmuje ją MPZP (miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego)? Jakie są warunki zabudowy tej działki? Będziesz miał te dane, to będzie podstawa dla dalszych planów - najpierw CO da się postawić, a potem JAK to zrobić... Link do komentarza
koziolek82 Napisano 2 sierpnia 2019 Udostępnij #9 Napisano 2 sierpnia 2019 tak, działka jest budowlana zgodnie z MPZP, dlatego mówię, że nic, tylko formalności zacząć załatwiać. Słyszałem, że to niestety też "Trochę" trwa.. A co dokładnie masz na myśli pisząc warunki zabudowy? Działka jest dość spora, płaska, żadnych górek pagórków. Jest to nowopowstające osiedle domków jednorodzinnych. Wszyscy po kolei się budują, metodą tradycyjną, klasyczną, budują domy. A my się zastanawiamy czy też, czy może jakaś alternatywa? Link do komentarza
marcobianco Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij #10 Napisano 6 lutego 2020 Dnia 2.08.2019 o 20:48, koziolek82 napisał: tak, działka jest budowlana zgodnie z MPZP, dlatego mówię, że nic, tylko formalności zacząć załatwiać. Słyszałem, że to niestety też "Trochę" trwa.. A co dokładnie masz na myśli pisząc warunki zabudowy? Działka jest dość spora, płaska, żadnych górek pagórków. Jest to nowopowstające osiedle domków jednorodzinnych. Wszyscy po kolei się budują, metodą tradycyjną, klasyczną, budują domy. A my się zastanawiamy czy też, czy może jakaś alternatywa? Rozwiń Tu masz info pisane z pierwszej ręki na temat warunków zabudowy i powiązanych z tym sprawach https://budogram.pl/wpisy/3208-warunki-zabudowy-jesli-ktos-tutaj-sie-znalal Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij #11 Napisano 6 lutego 2020 Dnia 6.02.2020 o 14:25, marcobianco napisał: Tu masz info pisane z pierwszej ręki na temat warunków zabudowy i powiązanych z tym sprawach https://budogram.pl/wpisy/3208-warunki-zabudowy-jesli-ktos-tutaj-sie-znalal Rozwiń To jest z 2014 roku!!!!!!!!!!!!!! To było dawno temu i dzisiaj jest nieprawdą. Link do komentarza
plaguna Napisano 4 marca 2020 Udostępnij #12 Napisano 4 marca 2020 Witam, Temat kosztów domu to delikatnie mówiąc temat rzeka. Pierwszy budowałem dobre parę lat temu, kiedy wszystko było dużo tańsze. Mimo tego, że miałem wykonany indywidualny projekt, który przewidywał jakieś tam widełki kosztów budowy to i tak rzeczywistość okazała się dużo droższa. Popełniłem sporo błędów wynikających z braku doświadczenia. Z moich wyliczeń wyszło, że nie doszacowałem kosztów mniej więcej w 40 %. Drugi dom, budowany dla dzieci i wspólnie z nimi (120m), oparliśmy na projekcie gotowym z biura projektowego. Każde takie biuro podaje przewidywany koszt. Tutaj wahnięcia okazały się dużo mniejsze bo wyższe koszty wynosiły zaledwie 15% . Oczywiście podczas budowy i planowania domu sporą rolę grają czynniki poza budowlane takie jak sytuacja gospodarcza w Polsce, stan bezrobocia, wyrost płacy minimalnej i wiele innych. dużym kosztem a nawet bardzo dużym jest opłacenie wykonawcy. Przed praca zaprosiłem do siebie 2 potencjalnych wykonawców, pokazałem imdwa projekty i dopiero to pozwoliło przewidzieć realny koszt budowy. Niezależnie jednak od wszystkiego budując, warto mieć oczy i uszy szeroko otwarte, wiele kosztów można zmniejszyć, wystarczy szukać okazji, rozmawiać z ludźmi i dzielić się doświadczeniem. Trzymam za Ciebie kciuki, bo budowa to wyzwanie Link do komentarza
Knapik45 Napisano 9 marca 2020 Udostępnij #13 Napisano 9 marca 2020 Temat rzeka,niestety ale materaiały budowlane i robocizna drożeją z roku na rok tak wieć bedzie coraz gorzej. Najlepiej jest oceniać koszt budowy na podstawie projektu domu. Link do komentarza
konsor11 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij #14 Napisano 17 grudnia 2020 Dnia 4.03.2020 o 09:01, plaguna napisał: Witam, Temat kosztów domu to delikatnie mówiąc temat rzeka. Pierwszy budowałem dobre parę lat temu, kiedy wszystko było dużo tańsze. Mimo tego, że miałem wykonany indywidualny projekt, który przewidywał jakieś tam widełki kosztów budowy to i tak rzeczywistość okazała się dużo droższa. Popełniłem sporo błędów wynikających z braku doświadczenia. Z moich wyliczeń wyszło, że nie doszacowałem kosztów mniej więcej w 40 %. Drugi dom, budowany dla dzieci i wspólnie z nimi (120m), oparliśmy na projekcie gotowym z biura projektowego. Każde takie biuro podaje przewidywany koszt. Tutaj wahnięcia okazały się dużo mniejsze bo wyższe koszty wynosiły zaledwie 15% . Oczywiście podczas budowy i planowania domu sporą rolę grają czynniki poza budowlane takie jak sytuacja gospodarcza w Polsce, stan bezrobocia, wyrost płacy minimalnej i wiele innych. dużym kosztem a nawet bardzo dużym jest opłacenie wykonawcy. Przed praca zaprosiłem do siebie 2 potencjalnych wykonawców, pokazałem imdwa projekty i dopiero to pozwoliło przewidzieć realny koszt budowy. Niezależnie jednak od wszystkiego budując, warto mieć oczy i uszy szeroko otwarte, wiele kosztów można zmniejszyć, wystarczy szukać okazji, rozmawiać z ludźmi i dzielić się doświadczeniem. Trzymam za Ciebie kciuki, bo budowa to wyzwanie Rozwiń Tak czytając posty, zastanawiam sie czy odpowiedzi pisza osoby które piszą aby pisać, czy osoby któr maja doświadczenie. Dlaczego p "plaguna" po wyszczególnieniu tylu podpunktów nie napisał pan najistotniejszej rzeczy : ile kosztował dom np:pod klucz lub przynajmniej w stanie surowym ? Po co pisać że pierwszy dom był 40 % droższy a drugi 15 % droższy - droższy od jakiej kwoty ? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się