MrTomo Napisano 1 stycznia 2019 #1 Napisano 1 stycznia 2019 (edytowany) Męczy mnie wejście do domu. Wiatrołap jest niewielki, drzwi na cztery strony świata i ciągle mnie wkurzają zapchane wieszaki i brak miejsca na buty. Mogę albo zabudować tzw. pawlacze, albo - co ostatnio przyszło mi do głowy - powiększyć korytarz w kierunku zejścia do piwnicy. Moje zejście wygląda mniej więcej tak Tylko u mnie do połowy schodów mam drugą ścianę te czarne kreski klatka jest wysoka. Chciałbym pociągnąć poziom podłogi o jakieś 2,5-3m i dopiero zrobić zejście w dół Myślę o schodach spiralnych, pionowych coś takiego W ten sposób powstałby mi długi korytarz, buty, wieszaki - no problem. Jest sens? Co myślicie Edytowano 1 stycznia 2019 przez MrTomo poprawka (zobacz historię edycji)
Gość mhtyl Napisano 1 stycznia 2019 #2 Napisano 1 stycznia 2019 Ja zaproponowałbym zamiast kombinować z nowymi schodami (kręcone są niewygodne, są bardziej dla ozdoby niż do użytku) zrobić to w inny, prostszy sposób. Otóż zrobić podnoszoną i opuszczana podłogę do piwnicy, tak jak namalowałeś czarny prostokąt. Podnosisz podłogę i wchodzisz do piwnicy po starych schodach, nie usiałbyś zmieniać schodów. Teraz tylko pytanie, czy często korzystasz z piwnicy i czy opłaca się robić tanim kosztem ruchomą podłogę kosztem wygody.
Gość Napisano 1 stycznia 2019 #4 Napisano 1 stycznia 2019 Jak oglądam programy na HGTV, to tam bez obcyndalania rozbierają ścianki, dostawiają ścianki, przerabiają drzwi, okna... aleee tam mają drewniano-gipsokartonowe ściany - przynajmniej w tych prezentacjach, o których mówię... Możesz 54 minuty temu, MrTomo napisał: zabudować tzw. pawlacze ale kto Ci tam będzie wkładał i wyjmował buty, nawet te używane "od święta" 51 minut temu, MrTomo napisał: Jest sens? Co myślicie Jeśli ma to Ci rzeczywiście "powiększyć" przestrzeń, to sens absolutnie jest! 4 minuty temu, mhtyl napisał: zrobić podnoszoną i opuszczana podłogę do piwnicy A Ty tak poważnie, czy dla jaj Ten 5 minut temu, mhtyl napisał: czarny prostokąt to jest podłoga jakoś tam podparta od dołu - tak myślę... Planowana podłoga obok schodów już istniejących
MrTomo Napisano 1 stycznia 2019 Autor #5 Napisano 1 stycznia 2019 Mam drugie wejscie, od zewnatrz. Moze wywalić te wewn. schody i pociągnąć korytarz do samego końca? Ew. wstawić drabinke, coś jak wyłaz na poddasze?
Gość Napisano 1 stycznia 2019 #6 Napisano 1 stycznia 2019 A w zimie do piwnicy będziesz się ubierał? albo w deszcz?
MrTomo Napisano 1 stycznia 2019 Autor #7 Napisano 1 stycznia 2019 A może wyjdą proste schody. Muszę to zmierzyć Przed chwilą, uroboros napisał: A w zimie do piwnicy będziesz się ubierał? albo w deszcz? No właśnie, to mi się nie podoba Myślę nad jakimś rozwiazaniem, Może się uda Windy wolałbym nie robić, ale... nie jest to niemożliwe!
Gość mhtyl Napisano 1 stycznia 2019 #8 Napisano 1 stycznia 2019 8 minut temu, uroboros napisał: A Ty tak poważnie, czy dla jaj Poważnie. Takie rozwiązania widziałem już nie raz.
MrTomo Napisano 1 stycznia 2019 Autor #9 Napisano 1 stycznia 2019 Ale jeśli windę, to tam na końcu, jako zjazd do piwnicy
Gość Napisano 1 stycznia 2019 #10 Napisano 1 stycznia 2019 2 minuty temu, MrTomo napisał: ale... nie jest to niemożliwe! Była tu kiedyś dyskusja nad windą wewnętrzną - i było dużo zastrzeżeń, przede wszystkim ze względów na bezpieczeństwo użytkowników... No, nie wiem... niby nie święci garnki lepią...
MrTomo Napisano 1 stycznia 2019 Autor #11 Napisano 1 stycznia 2019 Raczej jednak może zmieszczą się proste schody, może skos byłby wiekszy ale stopnie mogą być głębokie W stosunku do starych schodow, moge wypuścić je dalej Tak. Jutro to pomierzę W sumie sciany mam, zostanie mi kilka belek wstawic, podloge z osb, sufit z gk i po robocie Plus schody drewniane i wyburzenie starych schodow, to bedzie najgorsze
Gość mhtyl Napisano 1 stycznia 2019 #12 Napisano 1 stycznia 2019 Znalazłem obrazek poglądowy. Wiem że rozwiązanie jest gdy wejście jest na zewnątrz ale załóżmy że można to odwrócić i że wejście od wewnątrz a ten właz/przykrywa wejścia jest to podłoga.
MrTomo Napisano 1 stycznia 2019 Autor #13 Napisano 1 stycznia 2019 (edytowany) Coś jak most zwodzony masz na myśli? Na to bym nie wpadł Tylko jak podnieść tem most, jak na scianach będą wieszaki, lub półki.... ? Rzuciłem okiem. Starych schodow nie musiałbym usuwać. Zakryłyby je nowe. Nawet mogłyby posłużyć miejscami jako półki w piwnicy. Edytowano 1 stycznia 2019 przez MrTomo (zobacz historię edycji)
Gość mhtyl Napisano 1 stycznia 2019 #14 Napisano 1 stycznia 2019 9 minut temu, MrTomo napisał: Tylko jak podnieść tem most, jak na scianach będą wieszaki, lub półki... Wtedy o półkach stojących musiałbyś zapomnieć. wieszaki takie ścienne czy półki ścienne które były by na odpowiedniej wysokości mogłyby by być, bo tą podłogę podnosiłbyś nie o 90 stopni tylko tyle abyś mógł wejść np 70 stopni, a podnoszenie zrobić za pomocą jakiegoś wielokrążka aby ograniczyć siłę do podniesienia podłogi. Wiesz, coś za coś
MrTomo Napisano 22 lutego 2019 Autor #15 Napisano 22 lutego 2019 (edytowany) Cd. Zrobię to przedłużenie korytarza. Pomiędzy jedną ścianą a drugą, gdzie obecnie mam schody do piwnicy, położę na legarach przykręconych do ściany płytę osb. Szerokość korytarzyka to będzie około 1,1m, długość korytarzyka do nowych schodów około 2,5m. I teraz uwaga: Chyba "pójdę po bandzie" ale wymyśliłem sobie, że "walnę" tam podłogówkę i jednocześnie wywalę obecny mały grzejnik z wiatrołapu. Pytanie jak to zrealizować? Załóżmy, że położę rurki bezpośrednio na płycie osb. Co dalej? Jak wyjść nad rurki, żeby ułożyć płytki? Przecież nie będę wylewał na to wylewki...?? A może wylać anhydryt ??? Gdybym zerwał płytki w obecnym wiatrołapie (1,5x2m) i wydrążył 4-5cm betonu (same rowki na rurki) to mógłbym tam też rozciągnąć pętlę i razem to zalać. To nawet miałoby większy sens, tylko rozpierducha byłaby większa. Może udałoby się na te 6m2 kupić zaprawę w workach i rozmieszać do w domowych warunkach? Jakieś inne rozwiązanie? Dać na płytę osb, drugą płytę osb 18mm z rowkami na rurki, w rowki wsadzić rurki i do tej płyty osb kleić płytki? To już byłoby chyba totalnie po bandzie? Edytowano 22 lutego 2019 przez MrTomo (zobacz historię edycji)
Gość mhtyl Napisano 22 lutego 2019 #16 Napisano 22 lutego 2019 23 minuty temu, MrTomo napisał: Załóżmy, że położę rurki bezpośrednio na płycie osb. Co dalej? Jak wyjść nad rurki, żeby ułożyć płytki? Przecież nie będę wylewał na to wylewki...?? Jest oryginalne rozwiązanie do suchej zabudowy przy podłogówce.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się