20 minut temu, Stef-x napisał:prad uzytkowy sam stworzylem jakos chcialem rozroznic prad, ktory uzywam do zasilania roznych sprzetow od tego uzywanego tylko do grzania.
, u nas piec gazowy jeszcze zipie, a ma juz 13 lat, ale to kwestia tylko czasu kiedy pojdzie do wymiany,
Ale jak rozróżnisz ten prąd użytkowy (tylko do grzania ) od pozostałego bez podliczników na danych obwodach ?
Może tu masz błędne rozumowanie wynikające z nie precyzyjnych informacji od innych użytkowników ?
Na czy polega to "ledwie zipie" pieca gazowego ? - może po 13 latach jest do wymiany pierwotny wymiennik - ja swój co roku czyściłem ale w końcu wymieniłem za 900 zł po 15 latach i hula dalej jak nowy
Pozdr
1 godzinę temu, solange63 napisał:Kolejne informacje do rozważenia: upierając się przy kalafiorach musisz je solidnie przewymiarować. Kocioł kondensacyjny współpracuje najlepiej (ma najlepsze osiągi) z niskotemperaturowymi odbiornikami. Tutaj lecisz w dodatkowe koszty: większe grzejniki, albo wyższe rachunki za gaz.
Z twojego Dziennika budowy czytam, że gazu Wam jeszcze nie podłączyli - więc z skąd takie daleko idące wnioski i rady ?