Skoro nikt nie chce pomóc to chociaż podpowiedzcie tak czy nie :
Czy dobrze przeliczałem sobie średnice rur
Np.
a) kanał 90x200 to rura około 180 mm czy tak ?
b) aby uzyskać taką średnicę rurami PE 75 do wentylacji musiał bym zastosować 3 takie rury 75(wewnętrzna 63) podłączone do jednej skrzynki rozdzielczej i wyszło by nawet trochę z naddatkiem czy tak ?
Jeszcze chciałem zapytać:
1 Salon na dole połączony z kuchnią (widać to na załącznikach) kubatura prawie 100m3 czyli aby wentylować te pomieszczenie (przyjęto dla jednej osoby 30m3/h a mam rodzinę 4 osobową) musiał bym dać cztery takie rury co dało by możliwość wymiany powietrza 120m3/h (czy wystarczą 3 rury bo tak jak pisałem salon prawie 100m3 może około 90 jak by dokładnie policzył)
2 wywiewy kuchnia i WC jak rozwiązać wywiew skoro nawiew musi równać się wywiew
Czy dać 2 rury do kuchni 2 do WC czy może 3 do kuchni a jedną do WC (ale może za słabo wyciągało by wtedy z WC i będzie przeciągać smród w stronę kuchni)
3 czy warto dawać przy moim rozmieszczeniu pomieszczeń wywiew przy drzwiach wejściowych gdzie będą mokre buty kurtki ?
I pytanie o poddasze :
1a) pokoje nr 1 i nr 2 wychodzą około 40 m3 czyli jedna rura nawiewna pe75 to przy mało 2 za dużo ale chyba jak dam dwie będzie ok czy dobrze myślę ??
2a) sypialnia kubatura ok. 25m3 wiadomo 2 osoby tylko w nocy czy dać też 2 rury PE 75 ?
3a) myślę że w garderobie wystarczy tylko 1 rura PE75 to tylko jakieś 10 m3 czy dobrze ?
4a) pokój nr 3 są skosy wyjdzie może z 50 m3 będzie tam sporadycznie więcej niż 2 osoby wiec chyba dwie PE 75 spokojnie starczą ?
Czy wywiewy też muszę tu zsumować czyli jeśli wyjdzie 9 rur nawiewnych to dać też 9 wywiewnych np. w łazience większa wilgotność to np. 6 xPE 75 wywiewnych a pralnia 3x PE75 czy tak mogło by to być ?