Dnia 23.02.2018 o 09:47, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał:Po ewentualnej zmianie w MPZP nowe ustalenia określą dopuszczalny sposób zabudowy - jeśli będzie to tylko zagrodowa to trzeba być rolnikiem (gospodarstwo, wykształcenie, staż).
Ogólnie mam nowe informacje(nie wiem jeszcze czy prawdziwe - ze starostwa w każdym bądź razie). To co Pan napisał, ziemia, wykształcenie, staż potrzebne jest podczas kupowania ziemi. W momencie gdy już tą ziemie się ma, aby dostać PnB trzeba wyłączyć grunt rolny pod budowę domu. Tutaj można zrobić to na dwa sposoby:
- na nierolnika - do 500mkw bez opłat
- na rolnika - tylko hektar ziemi lub dzierżawa
Jednak w MPZP trzeba sprawdzić czy zabudowa zagrodowa ma dopuszczenie zabudowy jednorodzinnej - jeśli ma, to wyłączenie na nierolnika będzie ok. Jednak jeśli w MPZP jest jasno napisano budynek mieszkalny + gospodarczy służący produkcji rolnej(w praktyce może to być garaż, ale nie nazywamy tego garażem, ale kto sprawdzi ze trzymamy tam samochód? ), a nie ma napisane "dopuszczenie jednorodzinnej" to wyłączenie musi być na rolnika(czyli hektar ziemi wystarczy).
Nie wiem jednak czy te informację są wiarygodne, piszę tylko co się dowiedziałem w starostwie, a jak wiadomo doradztwa Oni za bardzo nie chcą udzielać, tylko dopiero jak ktoś przyjdzie z papierami i występuję o PnB Oni dopiero bardziej wszystko sprawdzają - czyli krótko mówiąc - rozpatrują daną sprawę.