Skocz do zawartości

Historia edycji

atl

atl

Dnia 23.02.2018 o 09:47, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał:

Po ewentualnej zmianie w MPZP nowe ustalenia określą dopuszczalny sposób zabudowy - jeśli będzie to tylko zagrodowa to trzeba być rolnikiem (gospodarstwo, wykształcenie, staż).

Ogólnie mam nowe informacje(nie wiem jeszcze czy prawdziwe - ze starostwa w każdym bądź razie). To co Pan napisał, ziemia, wykształcenie, staż potrzebne jest podczas kupowania ziemi. W momencie gdy już tą ziemie się ma, aby dostać PnB trzeba wyłączyć grunt rolny pod budowę domu. Tutaj można zrobić to na dwa sposoby:

- na nierolnika - do 500mkw bez opłat

- na rolnika - tylko hektar ziemi lub dzierżawa

Jednak w MPZP trzeba sprawdzić czy zabudowa zagrodowa ma dopuszczenie zabudowy jednorodzinnej - jeśli ma, to wyłączenie na nierolnika będzie ok. Jednak jeśli w MPZP jest jasno napisano budynek mieszkalny + gospodarczy służący produkcji rolnej(w praktyce może to być garaż, ale nie nazywamy tego garażem, ale kto sprawdzi ze trzymamy tam samochód? ;) ), a nie ma napisane "dopuszczenie jednorodzinnej" to wyłączenie musi być na rolnika(czyli hektar ziemi wystarczy).

Nie wiem jednak czy te informację są wiarygodne, piszę tylko co się dowiedziałem w starostwie, a jak wiadomo doradztwa Oni za bardzo nie chcą udzielać, tylko dopiero jak ktoś przyjdzie z papierami i występuję o PnB Oni dopiero bardziej wszystko sprawdzają - czyli krótko mówiąc - rozpatrują daną sprawę.

atl

atl

Po ewentualnej zmianie w MPZP nowe ustalenia określą dopuszczalny sposób zabudowy - jeśli będzie to tylko zagrodowa to trzeba być rolnikiem (gospodarstwo, wykształcenie, staż).

Ogólnie mam nowe informacje(nie wiem jeszcze czy prawdziwe - ze starostwa w każdym bądź razie). To co Pan napisał, ziemia, wykształcenie, staż potrzebne jest podczas kupowania ziemi. W momencie gdy już tą ziemie się ma, aby dostać PnB trzeba wyłączyć grunt rolny pod budowę domu. Tutaj można zrobić to na dwa sposoby:

Jednak w MPZP trzeba sprawdzić czy zabudowa zagrodowa ma dopuszczenie zabudowy jednorodzinnej - jeśli ma, to wyłączenie na nierolnika będzie ok. Jednak jeśli w MPZP jest jasno napisano budynek mieszkalny + gospodarczy służący produkcji rolnej(w praktyce może to być garaż, ale nie nazywamy tego garażem, ale kto sprawdzi ze trzymamy tam samochód? ;) ), a nie ma napisane "dopuszczenie jednorodzinnej" to wyłączenie musi być na rolnika(czyli hektar ziemi wystarczy - wg starostwa).

Nie wiem jednak czy te informację są wiarygodne, piszę tylko co się dowiedziałem w starostwie, a jak wiadomo doradztwa Oni za bardzo nie chcą udzielać, tylko dopiero jak ktoś przyjdzie z papierami i występuję o PnB Oni dopiero bardziej wszystko sprawdzają - czyli krótko mówiąc - rozpatrują daną sprawę.

atl

atl

Jednak w MPZP trzeba sprawdzić czy zabudowa zagrodowa ma dopuszczenie zabudowy jednorodzinnej - jeśli ma, to wyłączenie na nierolnika będzie ok. Jednak jeśli w MPZP jest jasno napisano budynek mieszkalny + gospodarczy służący produkcji rolnej(w praktyce może to być garaż, ale nie nazywamy tego garażem, ale kto sprawdzi ze trzymamy tam samochód? ;) ), a nie ma napisane "dopuszczenie jednorodzinnej" to wyłączenie musi być na rolnika(czyli hektar ziemi wystarczy - wg starostwa).

Nie wiem jednak czy te informację są wiarygodne, piszę tylko co się dowiedziałem w starostwie, a jak wiadomo doradztwa Oni za bardzo nie chcą udzielać, tylko dopiero jak ktoś przyjdzie z papierami i występują o PnB Oni dopiero bardziej wszystko sprawdzają - czyli krótko mówiąc - rozpatrują daną sprawę.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Coś tam się rusza. Albo blacha dachowa jest zbyt słabo umocowana i jej arkusze zaczynają klekotać, albo stukają krzyżujące się elementy metalowego stelaża pod płyty g-k. Skoro wystarczy nacisną płyty gipsowo-kartonowe i te dźwięki także słychać, to podejrzewałbym właśnie stelaż.  Proszę zrobić nagranie dźwięku telefonem leżącym w jednym miejscu, bez ruszania nim i poruszania się na drabinie. Bo tak nie wiadomo co jest właściwym dźwiękiem, a co dodatkowymi zakłóceniami.   Jakie tam jest pokrycie - to blachodachówka (duże arkusze czy panele), panele z blachy płaskiej na rąbek czy jeszcze coś innego? Co jest pod pokryciem - jak gęsto rozstawione łaty czy jednak deskowanie?
    • Witam. Jak wyprowadzić stojący  budynek z dachem na prostą w miare tani i przyjemny sposob w sytuacji gdzie są wszystkie dokumenty i pozwolenia(chyba bo jestem raczkujący w tym temacie) ale nie żadnego wpisu w dzienniku budowy od kierbuda, jest tylko od geodety z pieczatka o "wyznaczeniu polozenia obiektu na gruncie". Pozwolenie na budowę jest z 2000 roku na moich rodziców a wtej chwili ja jestem właścicielem. Druga sprawa to odległość budynku od granicy działki. Przed budowa rodzice z sąsiadami podpisali umowy o zgodzie na wybudowanie budynku bliżej niż 150cm od granicy, sąsiad swój a my swój. Każdy miał swoją umowę, nasza przepadła. Jak ja teraz odnowić? Zdanie sasiada się nie zmieniło.
    • Cześć! Jeśli chodzi o instalację paneli fotowoltaicznych na Twoim polu, to takie umowy są jak najbardziej możliwe, ale kwoty i warunki zależą od wielu czynników – lokalizacji, warunków gruntowych, dostępu do sieci energetycznej i negocjacji z inwestorem. Te „60 tysięcy rocznie” to orientacyjna kwota dzierżawy, ale dobrze jest dokładnie sprawdzić treść umowy i negocjować zapisy, np. o coroczną waloryzację kwoty. Podatek od takiego dochodu zależy od formy prawnej umowy – najczęściej będzie to podatek dochodowy (17% lub 32% w zależności od progu) lub ryczałt (8,5%). Jeśli potrzebujesz dokładniejszych informacji lub wsparcia w analizie, warto zajrzeć na maat4.pl, gdzie znajdziesz specjalistów od tego typu inwestycji.
    • Brzmi jak klasyczny przykład nieprzemyślanego projektu albo źle dobranych materiałów. Jeśli legary z kompozytu uginają się między betonowymi bloczkami, to ewidentnie problemem jest zbyt duży rozstaw podpór lub sama jakość legarów – kompozyt potrafi być elastyczny, ale nie na tyle, żeby wytrzymać takie obciążenie. Producent zaleca rozstaw co 40 cm, ale to czasem teoria, która w praktyce nie działa, szczególnie przy słabym podłożu.
    • Cześć! Jeśli masz decyzję WZ na całą działkę, to po jej podziale na trzy nowe działki każda z nich będzie wymagała oddzielnych WZ. Decyzja WZ nie „przechodzi automatycznie” na nowo wydzielone działki, bo każda z nich traktowana jest jako nowy byt prawny. Musisz więc wystąpić o nowe WZ dla każdej działki z osobna, uwzględniając parametry zabudowy określone w pierwszej decyzji. Dobrze byłoby skonsultować się z urzędem gminy, bo procedury mogą się trochę różnić w zależności od lokalnych przepisów.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...