chodzi mi tylko o to, że zazwyczaj pod umywalką nie ma nic i można swobodnie stanąć blisko, ale w koncu to nie zelw kuchenny, myje sie ręce i odchodzi. Podsumowując - nic nie zmienia faktu, że to świetny pomysł
Komentarz dodany przez Krzysztof Mucha: Dzień dobry, zabieram się właśnie do takiego rozwiązania i mam pytanie czy legary powinny być przytwierdzone do stopu betonowego np. kołkami?
Pozdrawiam
Przy 4 m² najwięcej osób niedoszacowuje robocizny – a to często największa część kosztu. W praktyce nie liczy się tego tylko „za m²”, tylko za zakres prac.
Dla orientacji:
• samo układanie płytek to zwykle ok. 100–150 zł/m²
• całościowo robocizna przy małej łazience potrafi wyjść nawet ~1500 zł/m²
• przy 4 m² często daje to łącznie kilkanaście tysięcy zł samej pracy (szczególnie jak dochodzi hydraulika i elektryka)
Dlatego przy tak małym metrażu bardziej niż „ile za m²” liczy się:
– czy ruszasz instalacje
– jakie płytki (format, docinki)
– ile zabudów typu stelaż, półki itd.
Tu masz fajnie rozpisane, jak to wygląda cenowo i z czego się składa:
https://twojdomowy.pl/ile-za-m2-lazienki-robocizna/
Sam przerabiałem temat i największy błąd to patrzenie tylko na cenę „za metr”, a potem wychodzą dopłaty za każdy detal 😉
Komentarz dodany przez Bartek: Posiadam robota Ambrogio 8 sezon i kosi dalej, a ma co kosić 6000 m. Trwałość jest najważniejsza! Można kupić tańszego chińskiego, tylko na ile sezonów wystarczy?! Serwisowany jest co roku przez zimę w firmie Robofarrma, gdzie dbają przede wszystkim o baterię aby była regularnie ładowana. Co się zepsuło przez 8 lat w nim? Łożysko lewego koła, ale biorąc pod uwagę, że zrobił tysiące kilometrów to chyba drobiazg. Bateria została poddana regeneracji też w tej firmie. Szczerze polecam…