Skocz do zawartości

Historia edycji

Elfir

Elfir

22 godziny temu, bajbaga napisał:

Akurat w restauracjach też są - i to od dawna, nawet wok :D

careho-PCIW_94ET-kuchnia-indukcyjna-wok-

Nie twierdzę, że nie ma. Ale powszechność gazu wynika z faktu, że tam często pali się palnik cały czas, a sterowanie np. smażeniem odbywa się poprzez przybliżanie i oddalanie patelni. Czyli kucharze gotujący na czas mają inne nawyki niż przeciętny gotujący w domu. 

Na dodatek ten sprzęt jest droższy w zakupie. 

Indukcje są montowane w kuchniach w pociągach, na jachtach.

 

 

Napisałam o tym, bo koronnym dowodem przeciwników indukcji (zwykle takich, co po prostu nie mieli styczności ze sprzętem) jest to, że nie używa się ich w restauracjach, bo "inaczej smakuje". Ponieważ nie lubię niedomówień, zajrzałam na fora restauratorów i poczytałam dlaczego się nie używa.

Powody jak wyżej: cena sprzętu, cena eksploatacji przemysłowej (czyli kilka pól ustawione stale na maksymalną moc) i przyzwyczajenie

 

Elfir

Elfir

22 godziny temu, bajbaga napisał:

Akurat w restauracjach też są - i to od dawna, nawet wok :D

careho-PCIW_94ET-kuchnia-indukcyjna-wok-

Nie twierdzę, że nie ma. Ale powszechność gazu wynika z faktu, że tam często pali się palnik cały czas, a sterowanie np. smażeniem odbywa się poprzez przybliżanie i oddalanie patelni. Czyli kucharze gotujący na czas mają inne nawyki niż przeciętny gotujący w domu. 

Na dodatek ten sprzęt jest droższy w zakupie. 

Indukcje są montowane w kuchniach w pociągach, na jachtach.

Elfir

Elfir

22 godziny temu, bajbaga napisał:

Akurat w restauracjach też są - i to od dawna, nawet wok :D

careho-PCIW_94ET-kuchnia-indukcyjna-wok-

Nie twierdzę, że nie ma. Ale powszechność gazu wynika z faktu, że tam często pali się palnik cały czas, a sterowanie np. smażeniem odbywa się poprzez przybliżanie i oddalanie patelni. Czyli kucharze gotujący na czas mają inne nawyki. 

Indukcje są montowane w kuchniach w pociągach, na jachtach.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Hej,   u blacharza zaproponowali mi blache o szerokości 74 cm. Po 2 cm zabiecia na rynienke i 35 na boki. Robilem to 1 raz i wydawało mi sie ze jest ok jednak po przymiarce wydze problemy. 1. Blacha przez swoja szerokosc zabiera mi 1,5x wiecej miejsca na łatach przez co duża cześć dachówki wisi w powietrzu. 2. Dolna dachowka nie ma podparcia na ostatniej łacie i musiał bym ja jakos podeprzeć - nie wiem czy gąbka da rade.   Co robić, jak żyć?  Nie wiem czy nie powinienem jej zmniejszyć. Widze ze w sprzedaży są kosze o szerokości 50 cm.   Jak oceniacie tą moją 74-tkę? Jakie szerokości koszy stosujecie u siebie?
    • Budujesz najpierw belkę, używając strzemion 30 cm x 14 cm oraz prętów 4 x ?  średnicy ten wyrywkowy przekrój nie określa.   Następnie od zewnątrz (od dołu i z boku) do tej belki do prętów głównych, przykręcasz pręty w kształcie litery L na środku pomiędzy dwoma strzemionami, krótszy dolny koniec L-ki ma przechodzić na drugą stronę tej belki i wystawać  jeszcze około 10 cm poza nią.   Po przykręceniu do belki L-ek drutem wiązałkowym wsuwasz coraz wyżej nad belką następne pręty główne do środka 6 x ? Średnicy ten wyrywkowy przekrój nie określa.   Brak jest  też informacji, czym jest związane to zbrojenie lanej ławy i ściany kolankowej  na samej górze.  Może jest tam, jakieś niepełne strzelono w kształcie litery C, jako dystans oraz utrzymanie zbrojenia w pionie.
    • Uciąglenia w środku strzemion, ale nie wiadomo o co właściwie pytasz, bo zdjęcia nie widać a i składnia jakaś nadbużańska.  
    • Tym odcinkiem kończymy murowanie ostatniej warstwy ścian. Jest już dość wysoko i każdy bloczek trzeba wynosić po rusztowaniu. Wszystko pod strop zostaje już wymurowane (oprócz ścian działowych). Ale cieszymy się, że wystarczyło nam bloczków Solbet i nie trzeba ich domawiać. Zobaczcie przebieg prac   Murujemy komin systemowego RAUCH w dwóch wersjach. Jeden do kominka zaś drugi DUO będzie w kotłowni. Proces polega na murowaniu pustaków obudowy komina, wkładaniu w nie warstwy izolacji z wełny mineralnej oraz odpowiednio dobranej rury ceramicznej. Całość montuje się na specjalnej zaprawie. Zobaczcie sami!  
    • Komentarz dodany przez Michał P: Wszystko na najwyższym poziomie, Polecam.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...