FEN 76 Krispol-czy warto?
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Ale przez kogo? Ceny węgla podnosiła giełda w Rotterdamie, a ceny pelletu podnoszą jego producenci i dystrybutorzy. Równie dobrze ja mogę westchnąć jak ja (jako Obywatel i Wyborca) jestem traktowany , bo mi Biedra cenę parówek podniosła. A cenę parkowania wszyscy podnoszą, niezależnie od poglądów na wojnę w Sudanie Południowym. PS. Za to będzie nowy Łuk Triumfalny. Na szczęście nie w Polsce.
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez RK..: Za czasu Pis - brakowało węgla, za czasu Koalicji brak pelletu, a ceny prądu w górę - Jak my jako Obywatele/Wyborcy jesteśmy traktowani. To przykre... -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Generalnie to dobre wieści. Ściany i stropy zaprojektowano prawidłowo pod względem akustycznym. Miejmy tylko nadzieję, że również wykonano je zgodnie z projektem. Proszę dopytać jeszcze o jedną zasadniczą rzecz - po której stronie przegrody są te szachty instalacyjne? Jeżeli po tronie łazienki sąsiada, to nie ma problemu. Jeżeli jednak po stronie Pańskiej sypialni, to zmienia wszystko. Byłoby to wprawdzie rozwiązanie ewidentnie głupie, ale w deweloperce takich nie brakuje. Sam pomysł umieszczenia łazienki i sypialni przez ścianę nie jest przecież szczególnie rozsądny. -
Przez pawel.paluch1 · Napisano
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mieszkanie jest z rynku pierwotnego, odbiór planowany pod koniec roku, więc niestety nie ma jeszcze możliwości sprawdzenia z sąsiadem. Uzyskałem natomiast dodatkowe informacje od dewelopera: 1. Czy dwie ściany żelbetowe są konstrukcyjnie i akustycznie od siebie oddylatowane? Dwie ściany są konstrukcyjne, o grubości 18cm każda, oddzielone wełną gr. 2cm. 2. Czy ściany żelbetowe są ciągłe przez kondygnacje, czy przerywane stropami? Ściany są ciągłe przez kondygnacje, nie są przerywane. 3. W jaki sposób oddzielono szachty instalacyjne od ścian żelbetowych? Zgodnie z systemem multigips, czyli za pomocą taśmy dylatacyjnej z prasowanego korka. 4. Czy szacht „dotyka” żelbetu? Jeśli tak to po której stronie? Jak wyżej, w miejscu styku jest taśma dylatacyjna 5. Czy piony kanalizacyjne mają izolację akustyczną (otuliny, rury niskoszumowe)? Piony kanalizacyjne nie mają dodatkowej izolacji akustycznej, obudowane są bloczkami gipsowymi gr. 10cm, co daje odpowiednią akustykę. 6. Czy stropy mają warstwy pływające (podłoga pływająca)? Tak. Na stropie jest wylewana szlichta, pod nią jest styropian twardy, akustyczny układany na stropie. Szlichta jest oddylatowana od ścian pianką dylatacyjną. 7. Jaka jest klasa izolacyjności akustycznej ściany międzylokalowej (Rw / RA1)? RA1min=54dB Czy uzyskane odpowiedzi powinny mnie nieco uspokoić, czy też wręcz przeciwnie? Będę bardzo wdzięczny za Pana ekspercką opinię. -
Cześć! Moim zdaniem nadal bywa opłacalna, ale już nie „z automatu” dla każdego. Klucz to dobór mocy pod realne zużycie i jak największa autokonsumpcja (żeby nie oddawać większości energii do sieci). Jak ktoś weźmie za dużą instalację „na zapas”, to zwrot potrafi się mocno wydłużyć.
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się