przemty Napisano 29 października 2017 Udostępnij #1 Napisano 29 października 2017 Mam takie pytanie do praktyków. Dom powiedzmy do 130 m2, same grzejniki. Ile może wynieść roczny koszt gazu do ogrzewania+cwu+gotowanie. Tak wiem te dwa ostatnie punkty są zmienne dla każdego ale chodzi mi o średnią... A pytanie jest z powodu dyskusji jaką miałem dziś i odpowiedzi jaką usłyszałem. Dom parterowy, wykonany standardowo bez jakiejś energooszczedności i innych bajerów, powierzchnia jakieś do 90 m2 i właściciel twierdzi, że za rok wydaje 1300 na gaz i w zimie nie oszczędza na ogrzewaniu. Jak dla mnie to albo jedzie z ogrzewaniem po bandzie albo nie jest świadom ile płaci... Link do komentarza
konan Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij #2 Napisano 7 listopada 2017 nie masz podanej temperatury jaka jest w domu więc ciężko powiedzieć czy takie są rzeczywiste koszta. Dla jednych 19 stopni to zimna a dla innych ciepło. A jaki piec ma?? Link do komentarza
jarson Napisano 10 listopada 2017 Udostępnij #3 Napisano 10 listopada 2017 U mnie dom 157m, ogrzewanie podłogowe plus grzejniki, do tego solary do ciepłej wody, piec gazowy dwu funkcyjny Buderus, ocieplenie domu 10cm, tem. 22 stopnie i za gaz za cały rok płace średnio 1500zł. Link do komentarza
rustin Napisano 12 listopada 2017 Udostępnij #4 Napisano 12 listopada 2017 Jakoś mało to realne Link do komentarza
jarson Napisano 13 listopada 2017 Udostępnij #5 Napisano 13 listopada 2017 Faktycznie, mało realne ale takie rachunki mam. W pierwszym roku grzania miałem 1900zł, w kolejnym 1700zł a teraz jest średni 1500zł. Link do komentarza
Eksperci marki Bosch Termotechnika Napisano 13 lutego 2018 Udostępnij #6 Napisano 13 lutego 2018 Dnia 10/29/2017 o 18:15, przemty napisał: Mam takie pytanie do praktyków. Dom powiedzmy do 130 m2, same grzejniki. Ile może wynieść roczny koszt gazu do ogrzewania+cwu+gotowanie. Tak wiem te dwa ostatnie punkty są zmienne dla każdego ale chodzi mi o średnią... A pytanie jest z powodu dyskusji jaką miałem dziś i odpowiedzi jaką usłyszałem. Dom parterowy, wykonany standardowo bez jakiejś energooszczedności i innych bajerów, powierzchnia jakieś do 90 m2 i właściciel twierdzi, że za rok wydaje 1300 na gaz i w zimie nie oszczędza na ogrzewaniu. Jak dla mnie to albo jedzie z ogrzewaniem po bandzie albo nie jest świadom ile płaci... Witam, Niestety nie ma możliwości obliczenia kosztów ogrzewania jedynie na podstawie powierzchni i technologii wykonania budynku. Do obliczeń potrzebne będzie wykonanie OZC budynku, dzięki któremu będzie można wyznaczyć wskaźnik zużycia energii Ek budynku wyrażony w kWh/m2/rok. Na jego podstawie i powierzchni budynku otrzymamy roczne zapotrzebowanie na energię budynku kWh/rok. Wynik należy przemnożyć przez średni koszt uzyskania kWh z gazu, który wynosi 0,20 zł/kWh. Wynikiem mnożenia będą roczne koszty ogrzewania budynku za pomocą gazu ziemnego. Dla przykładu: Mając wskaźnik zużycia energii Ek wynoszący dla przykładu 120 kWh/m2/rok 120x130m2=15600 kWh/rok Mnożymy to razy średni koszt kWh gazu 0,20 zł/kWh Otrzymujemy roczny koszt 3120 zł/rok. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się