12 godzin temu, bajbaga napisał:Ulżyło mi - bo myślałem, że jakiś matrix mnie dopadł i się szlajałem poza swoją świadomością.
A wiesz, że jak pisałem o "rysiu", to zastanawiałem się, czy nie napisać z dużej litery?
No i potem naszło mnie, że przecież Rysie występują dość powszechnie, więc moje info o "jego zauważeniu" musiało wzbudzić politowanie. Sprawdziłem. No i wyszło, że kapitan Żbik.
12 godzin temu, aru napisał:tia
poszukaj sobie "Polskie domy drewniane - żyj w zgodzie z naturą" - o takiego kornika chodziło
a to w korelacji do Ustawy o Krajowym Zasobie Nieruchomości - Art 1 ust 2a) w połączeniu Art 5 ust 9 daje już pełen obraz o jakiego żarłoka chodzi Panu Szyszce
Świetna uwaga, Arturze!
„Wiatrołom i kornik są instrumentami przyrody, przy pomocy których przekształca ona niestabilny las gospodarczy w stabilny las naturalny” – pierwszy dyrektor parku Las Bawarski, Hans Bibelriether. A prawie pół wieku zmagań o kornika i wiatrołomy w Lesie Bawarskim opisał w książce "Zostawić przyrodę przyrodzie".
Ale to Niemiec! A oni zabili nam żubra!
www.dw.com:
Geograf, biolog i leśnik Hans Bibelriether (urodzony w 1933 roku w Spiegelau) kierował Parkiem Narodowym Lasu Bawarskiego od 1969 do 1998 roku. W 1999 roku był prezesem Federacji Parków Przyrodniczych i Narodowych Europy (a wcześniej, w latach 1984-95 jej wiceprezesem i sekretarzem generalnym) oraz prezesem jej niemieckiej sekcji (1991-96), a także wiceprezesem Komisji Parków Narodowych przy Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody IUCN (1986-94).