Skocz do zawartości

Domofon i skrzynka na listy na ogrodzeniu

Recommended Posts

Napisano

Przymierzam się do stawiania murowanego ogrodzenia wokół domu i chciałbym umieścić na nim domofon i skrzynkę na listy. Jak to wszystko zgrać żeby wyszło funkcjonalnie i ładnie?

Napisano

Projekt ogrodzenia i rozmieszczenie elementów, które mają być wbudowane w słupki lub murki trzeba skonsultować z projektantem i/lub wykonawcą ogrodzenia. Zarówno ogrodzenie, jak i instalacje elektryczne czy audio-wizualne muszą być wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej. Poniżej kilka inspiracji.

GORC DE LUXE - stalowy (15).JPG

GORC DE LUXE - piryt (3).JPG

GORC DE LUXE - piryt (30).JPG

GORC DE LUXE - piryt (96).jpg

GORC DE LUXE - piryt (210).JPG

GORC DE LUXE - piaskowy (56).JPG

GORC DE LUXE - onyx (27).JPG

GORC DE LUXE - onyx (80).JPG

GORC DE LUXE - lawa (8).jpg

GORC DE LUXE - (54).JPG

• 9 miesiące temu...
  • 3 lata temu...
Napisano

Skrzynkę na listy najłatwiej przymocować do skrzydła furtki, do przęsła ogrodzeniowego bądź do słupka. W trakcie jego murowania można wykonać w nim wnękę lub otwór na skrzynkę – dzięki temu nie będzie ona wystawać poza lico muru.

Zamontowanie domofonu wymaga doprowadzenia instalacji elektrycznej (choć można też kupić urządzenie bezprzewodowe – radiowe). Instalacja przyda się także do zasilania oświetlenia furtki. Lampę można zainstalować na szczycie słupka czy pod daszkiem nad wejściem.

W przypadku wideodomofonu należy pamiętać o umieszczeniu panelu zewnętrznego na odpowiedniej wysokości, inaczej na panelu z monitorem w budynku nie będzie dobrze widać twarzy osoby stojącej przy furtce.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Udało się zakończyć zbrojenie. Był to etap, którego powiem szczerze trochę się obawiałem. Budowlańcem nie jestem, rysunek na początku był ciężki do odczytania ale kilka chwil i wszystko można zrozumieć Jeśli się zastanawiasz czy sam dasz radę, to jak najbardziej. Murowanie było zdecydowanie cięższe od wykonania zbrojenia stropu. Jak nam poszło? Ile zużyliśmy stali?    
    • Murowanie obrzeży tarasu i schodów.     https://youtu.be/CPFrQ56P7AU  
    • Żebyśmy się dobrze zrozumieli, ja chciałem szlamem zablokować przedostawanie się z chudziaka, ale na to i tak dać folie budowlaną (2x 0.3mm).   Odnośnie wymiany "gruntu" pod posadzka, to z dotychczasowych pomysłów największe przedsięwzięcie jest sens to robić jeśli i tak zrobię drenaż opaskowy od zewnątrz? Woda pomimo tego może się zbierać wewnatrz bryły budynku?   Z drugiej strony to dobra okazja, żeby dać izolację fundamentu od wewnątrz.    > Grawitacyjne odprowadzenie zebranej wody do kanalizacji deszczowej (burzówki) spowoduje, że woda będzie na bieżąco usuwana spod budynku. W efekcie wahający się poziom wód gruntowych w gruncie pod Pana posadzką zostaje sztucznie i trwale obniżony. Eliminacja ciśnienia hydrostatycznego.   Nie wiem czy dobrze rozumiem, wydawało mi się, że ta woda jest podciągania kapilarnie, a nie poprzez napór. Gleba pod chudziakiem jest wilgotna, ale nie mokra. Taki drenaż sprawi, że nie będzie kapilarnie podciągać? A co z parą wodną?  Nawet jak zablokuje się kapilarne podciaganie to i jakoś parę trzeba zablokować. No chyba, że to są zbyt małe ilości żeby się tym przejmować.  
    • Cześć  Macie jakieś pomysły na podłączenie odpływu?  Rura wychodzi pod kątem i jak dam tą czarna rure to nie zmiesci mi sie pralka.  Jak dam kolanko 60 lub 90 stopni to rura jest za wysoko (nawet jakbym ją ucięła) i stelaż wtedy mam na wysokosci okolo 112 cm a producent zaleca 100cm od gotowej posadzki.    
    • A przy okazji zapytam, bo mam mniejszy, ale podobny problem z wylewkami w piwnicy. Na 100% nie ma żadnej izolacji pod tymi wylewkami i pomimo zrobionego drenażu opaskowego wydaje się że te wylewki wyschły, ściany napewno. Mimo to wilgotność w jednej z południowo-wschodniej strony jest w okolicy 70%, tak z zachodniej rzadko spada poniżej 80%. I tak się zastanawiam czy jest coś, co można by wylać na te wylewki co by je uszczelniło? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...