Nadproża strunobetonowe na poduszce betonowej wg projektu. Ściana Ytong + 20 cm wełny od zewnątrz.
Nadproża nad otwory drzwiowe i okienne w ścianach nośnych. Max szerokość otworów 2.2m.
Nie wiem skąd takie dane, ale i tak mam je w nosie, bo w realu u mnie na wsi istnieją instalacje wody prowadzone po podwórkach do budynków gospodarczych (rury nieizolowane termicznie), układane na głębokości ok. 1 metra. Mój wujek (jako prezes Kółka Rolniczego), innowator i postępowiec, miał takową jako pierwszy we wsi i działa ona nadal. Jak wspomniałem, zamarzła w końcówce lat 60-tych, potem nigdy. Przypominam, że wschód i południe to właśnie u mnie.
Odkop dookoła studzienkę 25-30cm od kręgów, na głębokość 50-60cm zasyp przestrzeń keramzytem,
a od strony ziemi wyłóż w pionie folię kubełkową.
Właz zaizoluj od spodu, masz w nim tam żebra-przestrzenie wypełnij je, daj nawet grubiej, pianą PUR natrysk.
IZOPLUS poliuretanowa izolacja termiczna w sprayu, zamkniętokomórkowa piana PUR do ociepleń.
To powinno wystarczyć, chyba że wrócą mrozy z XX wieku, wtedy rzucisz na wierzch kilka worków słomy.