Skocz do zawartości

Szykuje się wymiana okien dachowych

Recommended Posts

Pytanie z formularza ze strony: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/porady

Mam przed sobą wymianę okien w mieszkaniu na poddaszu pięciokondygnacyjnego domu, do którego się wprowadzam. Teraz jest bardzo „przewiewnie”, bo okna są stare. Dach ma duży spadek, ale nie wiem jaki. Jakie okna wybrać, by nie zbankrutować a jednocześnie były funkcjonalne i wygodne w użyciu? Czy w mieszkaniach na dawnych strychach mogą występować jakieś szczególne problemy z oknami?

Witam,

Na podstawie przesłanego opisu trudno jednoznaczenie zaproponować konkretną wersję okien dachowych.

Tak naprawdę wszystko zależy od wymagań względem termoizolacji - możemy zaproponować okna dachowe o parametrach:

- standardowych np. FTP-V U3 Uw=1,2W/m2K,  PTP-V U3 Uw = 1,3W/m2K

- energooszczędnych np. FTP-V U5 Uw=0,97W/m2K, PTP-V U5 Uw=1,1W/m2K

- superenergooszczędnych np. FTT U6 Uw= 0,8Wm2K

- pasywnych np. FTT U8 Uw= 0,58W/m2K

Każdy z powyższych poziomów to inna półka cenowa - najlepiej zadać sobie pytanie jaki poziom termoizoacji jest potrzebny a to wynika z wielu czynników np. systemu w którym wybudowany został sam dom. W standardowym "tradycyjnym" budownictwie sprawdzą się okna standardowe. W przypadku budownictwa energooszczędnego oraz pasywnego należy zastosować tożsame wersje stolarki pionowej oraz dachowej aby uniknąć mostków termicznych.

Niezależnie od wybranej wersji okien proszę pamiętać o prawidłowym montażu, który również odgrywa bardzo dużą rolę.

W przypadku pytań służę pomocą

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Gość Razmes
4 godziny temu, Pomocnik napisał:

Jakie okna wybrać, by nie zbankrutować a jednocześnie były funkcjonalne i wygodne w użyciu?

Zastanowiłbym się, co kryje się pod pojęciem funkcjonalności. Wygodne otwieranie?  Jaki to konkretnie kąt nachylenia połaci? Na jakiej wysokości mają być zamontowane okna? Jaka jest wysokość pomieszczenia? Jak wysoka jest ściana kolankowa? Może takie cuś? :)

galeria_03.jpg

W sumie nigdzie nie ma konkretnego stwierdzenia, że chodzi o okna dachowe :)

Witam,

Zgadza się - im więcej danych tym łatwiej dobrać optymalne rozwiązanie.

W naszej ofercie handlowej dostępny jest szeroki wachlarz rozwiązań - w kwestii samego otwierania okien możemy zaproponować wersję obrotową, uchylno-obrotową oraz o podwyższonej osi obrotu + rozwiązania specjalne jak na przykład powyższe okna dachowe balkonowe.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Może by tak na wyjściu magistralnym u dostawcy zainstalować odpowiednie urządzenia mierzące kaloryczność, pozostające pod nadzorem Urzędu Miar? To by rozwiązało problem.
    • Witam, serdecznie, sklep.grupamagnum.eu to hurtownia z materiałami do ciepłego, szczelnego montażu okien.   Nasza hurtownia wyróżnia się tym, że nie tylko dostarczamy produkty, ale również oferujemy kompleksowe wsparcie: doradztwo techniczne, pomoc w doborze materiałów, a także szkolenia. Wiemy, jak ważna jest efektywność i wygoda w prowadzeniu biznesu, dlatego stworzyliśmy platformę, która działa 24/7, jest intuicyjna i w pełni zautomatyzowana. Jeśli szukasz partnera, który może ułatwić Ci pracę, zapraszam do rejestracji na naszej stronie: https://sklep.grupamagnum.eu. Po rejestracji otrzymasz dostęp do hurtowych cen, rabatów oraz narzędzi, takich jak kalkulatory doboru materiałów, które pomogą Ci szybko i sprawnie realizować zamówienia. Co nas wyróżnia  - Ponad 3000 pozytywnych opinii od klientów, którzy doceniają nasze produkty i wsparcie. - Dostęp do doradców technicznych – zawsze możesz liczyć na naszą pomoc. - Platforma dostępna 24/7 – zamawiaj, kiedy chcesz, bez ograniczeń czasowych. Jeśli chciałbyś poznać naszą ofertę bliżej, chętnie odpowiem na wszystkie pytania i pomogę w rejestracji. Wierzymy, że współpraca z nami może przynieść Ci realne korzyści – oszczędność czasu, wygodę i dostęp do wysokiej jakości materiałów. Zarejestruj Konto https://sklep.grupamagnum.eu/zarejestruj Po rejestracji skontaktuj się ze mną a otrzymasz rabat na pierwsze zakupy 
    • Komentarz dodany przez andrzej lewandowski: Witam, u mnie to samo. Wiem ze jakosc gazu w zimie jest celowo zanizana bo mam przegląd zuzycia z poprzednich lat. 7 lat temu zmieniłem piec i zacząłem analizować zuzycie. W tym roku juz na prawde jest tragedia, zuzycie za grudzień jest wieksze niz w zeszłym roku o nie spełna 30%. Żeby nie byc gołosłownym ten sam piec, ta sama temperatura 21,5 stopnia, żadnych zmian. A jak widzielismy zima nas oszczedzała w tym roku, zużycie w 2023 grudzień 3350kwh, zużycie 2024 grudzień 4307kwh. Nadmienie jeszcze że spodziewałem sie dużo mniejszego rachunku bo cale świeta paliłem w kominku i piec gazowy pogrzewał tylko wodę użytkową. Proszę mi wyjaśnic czy jest inne wytłumaczenie jak niska jakość gazu ?
    • Nie wiem, w czym widzisz problem   Płyty budowlane są nie tylko "nośnikiem" ewentualnych płytek, ale przede wszystkim termoizolacją, zatem kleić należy dla zachowania szczelności... Same płytki są "dziurawe" dla przepływu ciepła...
    • Nie bardzo widzę sens takiego docieplania ścian od środka we wnęce okiennej. Okno powinno mieć ocieplenie od zewnątrz, zachodzące lekko na ościeżnicę. Ale skoro już koniecznie chce się czymś docieplać wnękę również od wewnątrz, to przy tak cienkiej warstwie trzeba użyć materiału o bardzo dobrej izolacyjności. XPS będzie tu wyraźnie lepszy niż Purenit. Współczynnik lambda Purenitu to nieco ponad 0,08 W/(m·K), natomiast XPS nieco ponad 0,03. Można użyć gotowych płyt z XPS przeznaczonych np. do zabudowy wanien. Są wtedy fabrycznie pokryte welonem szklanym.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...