mesmariusz Napisano 3 lipca 2016 #1 Napisano 3 lipca 2016 Witam.Chciałbym zapytać o technologię / usługę analogiczną do przecisku / przekopu pod ulicą, ale pod budynkiem. Pytam, ponieważ mój budynek posiada podpiwniczenie o wielkości 1/3 całej podstawy budynku. Chcę doprowadzić instalację (woda, kanalizacja, elektryka) do garażu, a najprościej, i najbardziej elegancko byłoby na głębokości 1 m przekopać się przez 1/3 strefy bez podpiwniczenia, i wybić się bezpośrednio w piwnicy.Pytanie, czy jest taka technologia (analogicznie do przecisków pod drogą) jak przecisk pod budynkiem, gdzie (pod jaką nazwą / specjalnością) szukać firm świadczących podobne usługi, oraz ile mogą wynieść koszta rzeczonego przecisku ?Dziękuję i pozdrawiamMariusz
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 4 lipca 2016 #2 Napisano 4 lipca 2016 Cytat Witam.Chciałbym zapytać o technologię / usługę analogiczną do przecisku / przekopu pod ulicą, ale pod budynkiem. Pytam, ponieważ mój budynek posiada podpiwniczenie o wielkości 1/3 całej podstawy budynku. Chcę doprowadzić instalację (woda, kanalizacja, elektryka) do garażu, a najprościej, i najbardziej elegancko byłoby na głębokości 1 m przekopać się przez 1/3 strefy bez podpiwniczenia, i wybić się bezpośrednio w piwnicy.Pytanie, czy jest taka technologia (analogicznie do przecisków pod drogą) jak przecisk pod budynkiem, gdzie (pod jaką nazwą / specjalnością) szukać firm świadczących podobne usługi, oraz ile mogą wynieść koszta rzeczonego przecisku ?Dziękuję i pozdrawiamMariusz przecisnąć się da , a jak odtworzysz hydroizolację ?
mesmariusz Napisano 4 lipca 2016 Autor #3 Napisano 4 lipca 2016 Cytat przecisnąć się da , a jak odtworzysz hydroizolację ? Przecisk wyobrażam sobie jako otwór, w który włożę rurę kanalizacyjną 160 (lub większą), albo nawet rurę karbowaną i jeszcze większej średnicy, w której będę mógł przeciągnąć mniejsze rury z ciepłą i zimną wodą, centralnym ogrzewaniem i elektrykę. A jeśli chodzi o wypełnienie przestrzeni między rurą a otworem, to jeszcze nie wiem. Wilgoci tam nie ma. Teren jest suchy. Może jakąś pianką uda się wypełnić wszystkie szczeliny?
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 4 lipca 2016 #4 Napisano 4 lipca 2016 Cytat Przecisk wyobrażam sobie jako otwór, w który włożę rurę kanalizacyjną 160 (lub większą), albo nawet rurę karbowaną i jeszcze większej średnicy, w której będę mógł przeciągnąć mniejsze rury z ciepłą i zimną wodą, centralnym ogrzewaniem i elektrykę. A jeśli chodzi o wypełnienie przestrzeni między rurą a otworem, to jeszcze nie wiem. Wilgoci tam nie ma. Teren jest suchy. Może jakąś pianką uda się wypełnić wszystkie szczeliny? ostatnio postałem sobie chwilę i pooglądałem efekty pracy - firmy zajmującej się przeciskami pod drogą .wpłukana rura - bajoro z jednego i drugiego końca .i to nie jest tak że grunt poza rurą pozostaje ubity - przynajmniej tu gdzie patrzyłem wypłukany otwór był nieco większy niż średnica rurypoza tym koszty taniej będzie iść przez poddasze lub obok budynku dokupić urządzenie mieląco-przeżucające do G tak przypuszczam
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się