Pomocnik Napisano 2 czerwca 2016 #1 Napisano 2 czerwca 2016 Czy wyciąg nadkuchenny można podłączyć do rekuperatora? Najczęściej spotykam się z opinią, że nie jest to wskazane, ale nie wiem dlaczego i czym to grozi. Zależy mi na energooszczędności, a w mojej kuchni dużo się piecze i gotuje i myślę, że warto odzyskać ciepło powstałe podczas przygotowania potraw. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/porady/22041-czy-okap-kuchenny-mozna-podlaczyc-do-rekuperatora
Gość Rekupegratka Napisano 2 czerwca 2016 #2 Napisano 2 czerwca 2016 Kubatura przeciętnej kuchni to około 60 metrów sześciennych.Zakładając, że czyjaś żona będzie gotowała zimą bigos tylko jedną godzinę i włączy okap na najwyższy bieg to kuchnię zamieni w lodziarnię.Nie wiem czy rekupecośtam będzie w stanie wyrównać te straty ciepła.Ja proponuję porządny łapacz tłuszczów za okapem bez żadnego wentylatora włączonego do instalacji rekuperatora i przemęczenie się ze smrodami ale w cieple.
Gość Clim Napisano 5 czerwca 2016 #3 Napisano 5 czerwca 2016 Jesli jest regularna konserwscja oraz serwis to mozna podlanczac...
Gość miki Napisano 11 czerwca 2018 #4 Napisano 11 czerwca 2018 okap kuchenny można podłączać do rekuperatora !!!!!!!! ale musi to być rekuperator z dodatkowym wyciągiem tzw brudnym i jest to specjalny okap który ma tylko elekromechaniczną przesłone, a działa to tak : przyciskasz włącznik okapu i otwiera sie przesłona i podawany jest sygnał do rekuperatora , który otwiera tzw brudny baypas i załącza się wyciąg w tym obwodzie , a np taki rekuperator to Flexit Uni 3 lub Uni 4.......
Gość Zbych Napisano 27 stycznia 2020 #5 Napisano 27 stycznia 2020 A czy można podłączyć okap do rekuperatora zdecentralizowanego?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się