sepoy Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #1 Napisano 25 kwietnia 2016 Remontuję mieszkanie ze ślepą kuchnią. Wewnętrzne okno o wymiarach 170x150cm chciałbym zmniejszyć z jednej strony i obniżyć o około 40cm obudowując te przestrzenie płytami gk. Grubość murka to 9-10cm.Powinno to wyglądać mniej więcej tak: Mogę wykonać stelaż jak na rysunku powyżej używając do tego profili zewnętrznych UD60 (na rysunku kolor czarny) i wewnętrznych CD60 (pomarańczowy)? Link do komentarza
Gość stach Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #2 Napisano 25 kwietnia 2016 A jakie "okno" masz zamiar wmontować w ten zmniejszony otwór?Od tego zależeć będzie wytrzymałość obramowania okna... Link do komentarza
sepoy Napisano 25 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #3 Napisano 25 kwietnia 2016 Mieszkanie będzie teściów. Jeszcze nie wiedzą jakie okno.Mogą być żaluzje, a może być jakieś przeszklenie wsparte na murku. Link do komentarza
sepoy Napisano 26 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #4 Napisano 26 kwietnia 2016 Spróbujmy jeszcze raz. Tym razem w wersji mniej absorbującej Mam wybrać profil zewnętrzny w wersji a), b) czy c)? a) konstrukcja najprostsza, najwygodniejsza i wystarczająca?b) mocniejsza, gdyż tutaj można użyć wewnątrz profili wewnętrznych CD60.c) najmocniejsza, ale nieco za szeroka.Zależy mi na wskazówkach, bo zabudowę robię pierwszy raz. Link do komentarza
Gość stach Napisano 26 kwietnia 2016 Udostępnij #5 Napisano 26 kwietnia 2016 Ja zrobiłbym a), przy czym wszystko z CD60, również przy ścianach - będzie mocniejsze niż przy b).W końcu i tak najbardziej obciążony byłby ewentualnym oknem murek... A stabilizacja okna na ścianie murowanej przy przejściu powinna zupełnie wystarczyć.Proponuję zrobić proste z jedną szybą okienko uchylne - przyda się czasem by wzmóc przewentylowanie kuchenki.Ale tę zabudowę robiłbym mając na miejscu gotowe okno - teraz łatwiej będzie Ci dopasować obudowę, niż później kombinować z oknem - mostki termiczne Ci nie grożą Link do komentarza
sepoy Napisano 26 kwietnia 2016 Autor Udostępnij #6 Napisano 26 kwietnia 2016 Wypełnienie jest jeszcze sprawą otwartą, raczej takie budżetowe. W grę wchodzi szyba, plexi lub blat z żaluzjami. Nie angażuję się w to, bo to już nie moja decyzja Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się