Barsto27 Napisano 8 lutego 2016 #1 Napisano 8 lutego 2016 Witajcie posiadam nowy piec gazowy junkers 14-2 dv ae niewiem dlaczego ale jak włączam niby w Iranie ciepłom wodę to przez chwile leci. A potem zimna , co to może być piec raczej niejestes uszkodzony bo instalacja sprawna i grzejniki ciepłe co to może być ?? Może trzeba ustawić ?? Ale jak... Proszę o pomoc.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 8 lutego 2016 #2 Napisano 8 lutego 2016 Czy wcześniej podgrzewanie ciepłej wody działało prawidłowo? Prawdopodobnie kocioł jest źle wyregulowany. To , że centralne ogrzewanie działa, o niczym nie świadczy. Wyregulowanie i sprawdzenie kotła serwisant powinien zrobić przy pierwszym uruchomieniu. Jeżeli zrobił to źle, trzeba go wezwać ponownie. Film instruktażowy dla tego kotła:https://www.youtube.com/watch?v=3CBu0AP9zdQNie jest to zadanie dla amatora, ale można sprawdzić czy instalator zrobił wszystko, co powinien.
Barsto27 Napisano 8 lutego 2016 Autor #3 Napisano 8 lutego 2016 szczerze piec mam od połtora miesiaca , ale ogólnie od nowosci było , ale tez mi się tak wydaje ze powinna leciec ciepła woda , i moze to faktycznie kwestia ustawienia...
BIGL Napisano 8 lutego 2016 #4 Napisano 8 lutego 2016 (edytowany) Masz dodatkowy zasobnik, czy kocioł grzeje cwu przepływowo? Edytowano 8 lutego 2016 przez BIGL (zobacz historię edycji)
Barsto27 Napisano 8 lutego 2016 Autor #5 Napisano 8 lutego 2016 CZYLI ?? KOCIOŁ MA ZBIORNIK Z TYŁU ALE TO CHYBA DO GRZEJNIKÓW , SZCZERZE NIEZANM SIĘ...
BIGL Napisano 8 lutego 2016 #6 Napisano 8 lutego 2016 Zapewne jest to zasobnik ciepłej wody (ile litrów?) - możesz wkleić zdjęcie itp.
Barsto27 Napisano 8 lutego 2016 Autor #7 Napisano 8 lutego 2016 ALE TAM JEST JA WIEM MAX Z 5 L, POZATYM TO NP DO BRODZIKA RACZEJ BYŁO BY ZAMAŁO....
BIGL Napisano 8 lutego 2016 #8 Napisano 8 lutego 2016 OK. To naczynie przeponowe, a kocioł grzeje cwu przepływowo (są 2 podobne modele i dlatego pytam). Zobacz czy masz zawory. Sprawdź czy masz pootwierane zawory na ciepłą wodę (przed kotłem i po), jeżeli tak to zgłoś problem dla instalatora. Te kotły wymagają kalibracji i ustawienia przed pierwszym uruchomieniem.
Barsto27 Napisano 8 lutego 2016 Autor #9 Napisano 8 lutego 2016 OGÓLNIEWODA TYLKO PRZEZ CHWILE LECI , A JA TAM NIEZNAM SIĘ NA TYM , WOLE NIE RUSZAĆ BO JESZCZE COS SIE SPIEPRZY , A MAM PYTANIE JEZELI BAR MI SCHODZI NP CO PÓŁTORA TYGODNIA TO DOBIJAC DO 2 PRAWIE ? .
BIGL Napisano 8 lutego 2016 #10 Napisano 8 lutego 2016 Dobij do 2 i odpowietrz dokładnie całą instalację - nie powinno tak często schodzić (sprawdzaj mniej więcej ta takiej samej temp co)
Barsto27 Napisano 8 lutego 2016 Autor #11 Napisano 8 lutego 2016 ALE ZAUWARZYŁEM ZE TYLKO SCHODZI WTEDY NP JAK DOBIJE DO 2 ALE NP JAK IDE DO PRACY CO PIEC NA 0.5 USTAWIAM I GENERALNIE NIECHODZI I WTEDY TROCHE SPADA CISNIENIE.. TERAZ REGULATOR DAJE MAX NA 2-3 STOPIEN TO CISNIENEIDZIE DO GÓRY ,..
BIGL Napisano 8 lutego 2016 #12 Napisano 8 lutego 2016 Woda podgrzewając się zwiększa swoja objętość i dlatego rośnie ciśnienie.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 11 lutego 2016 #13 Napisano 11 lutego 2016 Te wahania ciśnienia w tak krótkim czasie są dość podejrzane. Obstawiałbym raczej jakiś niewielki wyciek wody, np. w okolicy rozdzielacza. Może być trudno go wykryć, bo w takim miejscu mała ilość wody może odparowywać. Ewentualnie ciśnienie wstepne w naczyniu wzbiorczym może być nieprawidłowe. Szczerze radze wezwać serwisanta do kotła.
Barsto27 Napisano 11 lutego 2016 Autor #14 Napisano 11 lutego 2016 NO ALE TO CHYBA NORMA SKORO NP PIEC WYLOCZONY NA SNIEZYNKE I WLACZANY JAWIEM NA CHWILE MO MOZE 2-3 GODZ CHODZI A POTEM OBNIZAM TEMPERATURE , BO GAS KOSZTUJE HIHI .ZDOZYLEM ZAUWARZYCZE WODA JEST CIUT CIEPLEJSZA JAK NIEODKRECE BATERI MA FULLA TYLKO LECI POWOLI ,,,
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 12 lutego 2016 #15 Napisano 12 lutego 2016 (edytowany) Spadek ciśnienia w instalacji o 1 bar po 3-4 dniach nie jest rzeczą normalną. Podobnie bardzo niska temperatura c.w.u. Jedyne co tu jest normalne, to wzrost temperatury wody, jeżeli z kranu leci małym strumieniem A jak jest ustawione pokrętło temperatury c.w.u.? To po prawej stronie na froncie kotła? Mam nadzieję, że nie na minimum, bo wtedy woda nie ma prawa być ciepła. Edytowano 12 lutego 2016 przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się