flapis Napisano 26 października 2015 Udostępnij #1 Napisano 26 października 2015 Witam moje pytanie dotyczy balkonu i jego obciązenia.Balkon ma wymiary licząc od muru 1,5 m na 5 m, wykonane zbrojenie jest dobrze kilka lat temu podczas budowy domu. płyta ma gubość jakies 8-9 cm i druty są u góry płyty. ocieplenie styropianem od dołu 12 cm Wziąłem teraz fachowców aby wykonać płytę dociskową i wyrównac do poziomu okien. Z tym że wylali oni około 8-9 cm betonu, mówiłem im żeby dać płyty styropianiowe 3-4 cm a oni powiedzieli że nie trzeba i tek bedzie dobrze. oczywiscie folia dana pod i siatka zbrojeniowa i dylaytacja zrobiona Nastepnie na to bedzie szła hydroizolacja i płytki. moje pytanie jest takie. czy nie przesadzili oni z ciężarem tego betonu? balkon ma 1,5 występu i i nie jest podpary i boję się że to jest za duży ciężar ? Czy mozna by ewetualnie obicąć go o 30 cm żeby teraz uratować sprawę jeśli oczywiscie jest za cięzko ? myślałem jescze o tym żeby go podeprzeć delikatnie w dwóch rogach słupami ozdobnymi np. z kwasówki (na dole jest taras betonow wysoki na 1 m) z góry dziękuje za odpowiedź Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 października 2015 Udostępnij #2 Napisano 26 października 2015 Tu wróżka nie siedzi aby odpowiedzieć na Twoje pytanie.Nie wiadomo jakie zbrojenie dano i ile w ten balkon. Musiałby by to ktoś policzyć a może już jest policzone w projekcie jakie max obciążenie może wynosić. Dopiero potem można coś doradzać czy podpierać ten balkon czy nie.Acz kolwiek podparcie jego dwoma słupami czy kolumnami na pewno nie zaszkodzi tylko czy przy okazji nie oszpeci. Link do komentarza
flapis Napisano 27 października 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 27 października 2015 (edytowany) zbrojenie jest na pewno dobrze zrobione jak i cały dom, ale już się trochę pocieszyłem tym, że balkony są tak konstrułowane tak żeby wytrzymały nacisk 500 kg na m2 i to nie wliczając w to masy samego balkonu, więc chyb nie jest źle, pęknieć nie widać póki co nigdzie Edytowano 27 października 2015 przez flapis (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Barbossa Napisano 28 października 2015 Udostępnij #4 Napisano 28 października 2015 a kto tak Cię pocieszył?to jak powinno być to wskazuje projekt, dotrzyj do niego to będziesz wiedział, zarówno jakie warstwy były projektowane, jak i na jakie obciążenie użytkowe, które zazwyczaj jest 1,5kN/m2 o ile dobrze pamiętam, a to nie jest 500kg/m2 a prędzej 150kg/m2obcinanie to zły pomysł, chyba, że zbrojenie jest tylko górą i nie "zawija" na końcu balkonu pod spódpodparcie również - skoro balkon zazbrojony górą to podpierając go zmieniamy układ statyczny - spód jest rozciągany (zamiast góra) i wtedy może pękać dołemno chyba, że podeprzesz konstrukcją wyglądającą jak odwrócone L, gdzie stopka podpiera balkon i jest kotwiona w ścianie, z której wystaje balkon, plus jeszcze jakieś "stężenia" podpierające balkon w środkuco prawda nie sądzę, aby coś z balkonem się miało stać, ale kto wie jak to było wykonane i z czego 1 Link do komentarza
flapis Napisano 28 października 2015 Autor Udostępnij #5 Napisano 28 października 2015 Znalazłem taką tabelę i jest 2,5 - 4 kn/m2 na balkony wg. PN , a co mogłoby się stać gdybym obciął go z długości te 30 cm?oczywiście po kawałku ostrożnie odciążając go wtedy jakieś 600 kg Link do komentarza
Barbossa Napisano 28 października 2015 Udostępnij #6 Napisano 28 października 2015 o - nawet nie pamiętałem tego, dzięki za tabelkęno ale to nijak nie wychodzi te 500kg/m2, a 250-400kg/m2 z tabeli (użytkowe)to co Ci położyli to obciążenie stałe, jakieś 160kg/m2masz dostęp do dokumentacji?a co by się stało? praktycznie - pewnie nic, teoretycznie - awaria vel katastrofa budowlana kwestia jakie jest zbrojenie i jaki jest jego układznowu - przydałby się projekt, wg którego to zrobiono 1 Link do komentarza
zenek Napisano 31 stycznia 2017 Udostępnij #7 Napisano 31 stycznia 2017 Dnia 26.10.2015 o 12:53, flapis napisał: ocieplenie styropianem od dołu 12 cm Wziąłem teraz fachowców aby wykonać płytę dociskową i wyrównac do poziomu okien. Z tym że wylali oni około 8-9 cm betonu, mówiłem im żeby dać płyty styropianiowe 3-4 cm a oni powiedzieli że nie trzeba i tek bedzie dobrze. oczywiscie folia dana pod i siatka zbrojeniowa i dylaytacja zrobiona Nie wiem, czy dobrze zrozumialem - masz balkon ocieplony od dołu styropianem? a od góry nie. No to masz powiększony mostek (radiator ciepła dokładnie) o tą dodatkową płytę,ktora wg mnie nadmiernie obciąża płytę. 9 cm bestonu to sakramencki ciężar na balkonie - ale to moje prywatne zdanie - pewnie jeszcze dojdzie klej i płytki? Zadnych podpor bym nie dawal (bo na balkonie inaczej się siły rozkładają i może pęknąć przy pionowej sile od dołu na krawędzi zewnętrznej) , tylko skuł tą dodatkową wylewkę, dał - jjak chciałeś - styropian i posadzkę na balkon. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się