2 godziny temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:Poważnie? Może za niskie ciśnienie. Kolega mieszka w górach powyżej 3000 m npm? A tak całkiem serio - jak to możliwe? jakiej wielkości jest ten garnek? Parametry gazu ziemnego wg parametrów na stronie jednego z dostawców.
Tak to możliwe, że jak dostaniesz gaz zaazotowany - to spada jego kaloryczność.
Objawia sie to tym że np. piecyk kąpielowy starego typu z widocznym palnikiem pali ogniem czerwonawym i nic nie da regulacja, a woda leci letnia lub ciepława mimo że palnik jest odkręcony na maksa. Na kuchence to samo.
Tak zdarzyło mi się parę razy - i sprawdzałm w ulicy - tak samo mieli sąsiedzi.
Czysty zysk dla dystrybutora gazu, dla klienta czysta strata.
Teraz już nie mam jak sprawdzić, bo mam kociołek z komorą zamkniętą inie widać.
Myślę że są inne też sposoby manipulowania kalorycznością gazu.
Też uważam że dawniej gaz był bardziej wydajny - niż obecnie. Po prostu więcej dawał ciepła - mówiąc prosto.
Teraz ma gorszą jakość - i myślę, że ktoś na tym nieźle zarabia.