Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Cezary Spociński · Napisano
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niezwykle cenne wskazówki. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Tak jak pisałem, po ułożeniu izolacji cieplnej od poziomu gruntu w górę, efekt będzie całkiem niezły. Nie będzie jednak idealny, bo pozostanie ucieczka ciepła na drodze ściana zewnętrzna piwnicy - grunt. Chociaż moim zdaniem jest to do przyjęcia. Przecież i tak będzie o wiele lepiej niż obecnie. Natomiast izolowanie ścian piwnicy poniżej poziomu gruntu wymagałoby bez porównania większego nakładu pracy. Pracy trudnej i potencjalnie niebezpiecznej, polegającej na odcinkowym odkopywaniu fundamentów. Powtarzam, pozostanie mostek cieplny, ale moim zdaniem lepiej pogodzić się z jego istnieniem. Załączam szkic, pokazujący, którędy będzie uciekać ciepło. -
Przez Cezary Spociński · Napisano
Tak, chodzi o izolację cieplną. Przyznam, że nie mam jeszcze dużego doświadczenia w tej tematyce, szczególnie jeśli chodzi o fachowe nazewnictwo. Poziom parteru znajduje się mniej więcej 1 metr powyżej poziomu gruntu. Stąd moje pytanie: czy w takiej sytuacji brak ocieplenia fundamentów będzie poważnym błędem lub może prowadzić do istotnych konsekwencji? W moim odczuciu, jeśli odpowiednio odizoluję piwnicę od części mieszkalnej, nie powinno to powodować większych problemów, zwłaszcza że między tymi przestrzeniami znajduje się dość duża przestrzeń. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
O której izolacji mówimy? Zakładam, że o cieplnej, nie tej przeciwwilgociowej. O ile dobrze rozumiem to co widać na zdjęciu, to poziom parteru jest dopiero ok. 1 m ponad gruntem? Jeżeli wykona się izolację na całych ścianach zewnętrznych, od poziomu gruntu w górę, to ocieplenie i tak będzie dość skuteczne. Oczywiście, mostek cieplny pozostanie, ale nie będzie tu dramatu. Mostek cieplny będzie na drodze piwnica-ściana fundamentowa w gruncie. -
Jeśli łączenia są zrobione na profilu, to po wzmocnieniu taśmą nie maja prawa pękać. Podobnie łączenia przy ścianie, Prawidłowo wykonane nie sprawiają niespodzianek.
-
-
Popularne tematy