przemek9242 Napisano 11 maja 2014 Udostępnij #1 Napisano 11 maja 2014 Witam zrobiłem ostatnio instalacje kanalizacyjną jak na załączonej fotce. Rury są ,,zapiankowane" jak widać na zdjęciu dość dokładnie na całej długości.Moje pytanie polega na tym co teraz powinienem zrobić. Jak widać z przodu rury są gołe interesuje mnie informacja czy przed otynkowaniem tych rur powinienem coś zrobić jeszcze czy mogę kłaść tynk bezpośrednio na te rury i nie będę się musiał martwić że jak poleci nimi gorąca woda to wszystko popęka ? . Chodzi mi o rury w ścianach oczywiścieDziękuję za informacjeLink do zdjęcia: http://www49.zippyshare.com/v/8314307/file.html Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 maja 2014 Udostępnij #2 Napisano 11 maja 2014 To pomieszczenie to będzie chyba łazienka, tak? więc jakieś płytki będziesz zapewne kładł a jeśli nawet nie to spokojnie tynk bez żadnej siatki możesz kłaść. Jak głęboko są t rury schowane, znaczy się jaka grubość tynku przykryje te rury? Link do komentarza
Gość stach Napisano 11 maja 2014 Udostępnij #3 Napisano 11 maja 2014 Gdzieś ten układ rur już widziałem No i gdzie wylądował ten napowietrznik Po zatynkowaniu, nawet jak puścisz "gorącą" wodę na pewno nic nie popęka Nie puścisz wrzątku, bo skąd ma się on tam wziąść , ta "gorąca" woda, jaką będziesz tam dysponował, będzie miała najwyżej ok. 40 - 45 stopni i przez ograniczony czas - nic nie zdąży dogrzać się do temperatury, mogącej coś uszkodzić Jeszcze jedna uwaga: nawet jeśli w pozostałych pomieszczeniach masz tynki gipsowe - tu, w łaience koniecznie daj zwykły, cementowo-wapienny. Link do komentarza
przemek9242 Napisano 11 maja 2014 Autor Udostępnij #4 Napisano 11 maja 2014 Odpowietrznik wylądował w ścianie. Widać to dośc dobrze na zdjęciu gdzie idzie dokładnie :P Tak to łazienka będzie . Jakbym to zatynkował to warstwa tynku na łączeniach rur to byłoby ok 2mm a tak średnio to ok 5-6mm .Tynki w całym domu są cementowo-wapienne bo to stary dom .To mówicie żeby tynkować i się nie martwic ? Link do komentarza
Gość stach Napisano 11 maja 2014 Udostępnij #5 Napisano 11 maja 2014 Cytat To mówicie żeby tynkować i się nie martwic ? Tym bardziej, że dojdzie jeszcze hydroizolacja, warstwa kleju i płytka Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 maja 2014 Udostępnij #6 Napisano 11 maja 2014 Cytat To mówicie żeby tynkować i się nie martwic ? Dokładnie, tynkować im jeszcze raz tynkować.ja bym nawet tego nie tynkował tylko "załatał" dla równości jeżeli i tak będziesz kładł płytki. Link do komentarza
tomasz1234 Napisano 14 maja 2014 Udostępnij #7 Napisano 14 maja 2014 Cytat Dokładnie, tynkować im jeszcze raz tynkować.ja bym nawet tego nie tynkował tylko "załatał" dla równości jeżeli i tak będziesz kładł płytki. Dla równości jak kolega wcześniej powiedział warto załatać i dopiero później kłaść płytki Link do komentarza
przemek9242 Napisano 16 maja 2014 Autor Udostępnij #8 Napisano 16 maja 2014 Więc postanowione to zostanie dla równości otynkowane . Dzięki za informacje A teraz żeby nie zakładać nowego tematu to mam jeszcze jedno pytanie Wyburzyłem ściankę działową w miejscu gdzie stała ścianka na suficie są teraz widoczne gołe deski a cały strop to ogółnie deski potem zbrojenie z siana i drutu a potem tynk, ale w miejscu gdzie stała ścianka teraz są na stropie gołe deski i muszę to zatynkować . Jak to najłatwiej i dobrze zrobić ??? . Link do komentarza
Gość stach Napisano 16 maja 2014 Udostępnij #9 Napisano 16 maja 2014 Stelaż i płyty g/k, chociaż nie lubię nawet myśleć o robotach z płytami. To trochę obniży sufit, ale nie spowoduje ewentualnego odspajania się dalszych części tynku z sufitu. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się