lukalo Napisano 4 stycznia 2014 #1 Napisano 4 stycznia 2014 WitamBudowę już zakończyłem ale chciałem jeszcze się o coś podpytaćściana fundamentowa z bloczkówz zewnątrz obsypana pospółką (1 metr głębokości)- musiłem trochę podnieść teren wokół domunie zagęszczałem pospółkiczy powinna być zagęszczona?(pod taras i schody była zagęszczona w momencie ich stawiania)
Gość mhtyl Napisano 4 stycznia 2014 #2 Napisano 4 stycznia 2014 Sama się zagęści. Nie trzeba nic robić.
lukalo Napisano 4 stycznia 2014 Autor #3 Napisano 4 stycznia 2014 (edytowany) pytam bo niektórzy zagęszczają a ja dość dużo sypałempospółki i dosypanego humusu nie zagęszczałem. musiałem sporo dosypać bo droga wysoko. Teraz wygląda tak aby dom stał na lekkiej górce, z jednej strony podniesionej nawet o 0,5mrozumiem że tego nie trzeba było zagęszczać, ewentualnie przy wjeździe do garażu? Edytowano 6 stycznia 2014 przez lukalo (zobacz historię edycji)
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 stycznia 2014 #4 Napisano 7 stycznia 2014 Zagęszczenie obsypki zewnętrznej nie jest konieczne - grunt z czasem sam osiądzie, ale ewentualnie trzeba będzie jeszcze dosypać. Inna sprawa to użycie pospółki - jeśli grunt rodzimy jest gliniasty, to wokół fundamentów będzie utrzymywać się woda, co nie jest korzystne dla ich trwałości.
lukalo Napisano 7 stycznia 2014 Autor #5 Napisano 7 stycznia 2014 sypałem pospółkę w miejsce gdzie był humus a nie glina, a humus jest chyba mniej korzystny w kontakcie z fundamentem niż pospółka.dziękuję za odpowiedź
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się