jarek81 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #1 Napisano 13 czerwca 2013 Witam.Niedługo czeka mnie wybór barwy ledów( żarówek i taśm) do całego domu jednak nie mam pojęcia którą wybrać do jakiego pomieszczenia.Cały dom będzie oświetlony punktowo+taśmy led ,może taśma inna barwa a punkty inna barwa?Proszę o opinie osób które mają u siebie ledy , jakie macie barwy i czy jesteście z nich zadowoleni?Ewentualnie jakieś fotki lub linki z ciekawymi aranżacjami. Z góry dzięki. Link do komentarza
coolibeer Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #2 Napisano 13 czerwca 2013 Cytat Witam.Niedługo czeka mnie wybór barwy ledów( żarówek i taśm) do całego domu jednak nie mam pojęcia którą wybrać do jakiego pomieszczenia.Cały dom będzie oświetlony punktowo+taśmy led ,może taśma inna barwa a punkty inna barwa?Proszę o opinie osób które mają u siebie ledy , jakie macie barwy i czy jesteście z nich zadowoleni?Ewentualnie jakieś fotki lub linki z ciekawymi aranżacjami. Z góry dzięki. Zależy do jakiego pomieszczenia. W kuchni proponuję pod szafki ciepłą barwę a np. przedpokój salon zimną Link do komentarza
tomasz234 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #3 Napisano 13 czerwca 2013 Witamja do kuchni bym uzył Światła białego zimnego (powyżej 5300K) z tego co czytałem to bardziej pobudza organizm do wydajniejszej pracy a kolor Światło białe ciepłe (temp. barwowa do 3300K) musisz sie zastanowić co najlepiej będzie pasowało czy w całym domu barwa zimna biała czy odwrotniePodam kilka stron może sie przydadzą a może i nie ale zawsze warto co nie co przeczytać http://muratordom.pl/wnetrza/oswietlenie/b...we,79_9716.htmlhttp://ledix24.pl/jakabarwa.htmlhttp://www.ledownia.pl/index.php/coldorwarm.htmlPozdrawiam 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #4 Napisano 13 czerwca 2013 Jak dla mnie to do domu tylko ledy barwy ciepłej. Zimna barwa nadaje się do sklepów ,na wystawy ale nie w domu. Link do komentarza
jarek81 Napisano 15 czerwca 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 czerwca 2013 Chyba zrobię tak przedpokój ,schody barwa zimna , kuchnia , salon , łazienki punkty barwa ciepła a taśmy led zimna(czy może odwrotnie punkty barwa zimna a taśma barwa ciepła?), natomiast sypialnia pokoje dzieci ciepła.Może ktoś wrzuci fotki swojego oświetlenia led? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 czerwca 2013 Udostępnij #6 Napisano 16 czerwca 2013 Cytat Chyba zrobię tak przedpokój ,schody barwa zimna , kuchnia , salon , łazienki punkty barwa ciepła a taśmy led zimna(czy może odwrotnie punkty barwa zimna a taśma barwa ciepła?), natomiast sypialnia pokoje dzieci ciepła.Może ktoś wrzuci fotki swojego oświetlenia led? zrobisz jak zrobisz ,to Ty tam będziesz mieszkał.jeżeli wiesz a raczej jeżeli widziałeś na własne oczy jak świeca ledy barwa zimną i barwa ciepłą to sam sobie odpowiedz jakie chcesz.Ja doradzałbym Ci abyś dał wszędzie barwę ciepłą ,dom to nie sklep czy prosektorium Zresztą ledy o barwie ciepłej wydają się świecić jaśniej w porównaniu z takimi samymi (o takiej samej mocy)ledami o barwie zimnej. Link do komentarza
jarek81 Napisano 17 czerwca 2013 Autor Udostępnij #7 Napisano 17 czerwca 2013 Ciepłą barwę owszem widziałem w realu , niestety zimnej nie dlatego napisałem na forum aby posiadacze takowego oświetlenia napisali czy to był trafny wybór czy nie. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 czerwca 2013 Udostępnij #8 Napisano 17 czerwca 2013 Cytat Ciepłą barwę owszem widziałem w realu , niestety zimnej nie dlatego napisałem na forum aby posiadacze takowego oświetlenia napisali czy to był trafny wybór czy nie. To jaki problem udać się do pierwszego lepszego sklepu elektrycznego i sprawdzić jak świeca ledy o barwie zimnej,tam też powinieneś zapytać sprzedawcy co o tym myśli i co by doradził. Link do komentarza
jarek81 Napisano 18 czerwca 2013 Autor Udostępnij #9 Napisano 18 czerwca 2013 Wiesz co innego sklep w dzień a co innego salon czy kuchnia wieczorem. Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 czerwca 2013 Udostępnij #10 Napisano 18 czerwca 2013 Od lat używam zawodowo zimnego do pracy pod lupą.Mając takie doświadczenie, w swojej łazience zainstalowałem główne oświetlenie ciepłe, a miejscowe (lustro) zimne.Sprawdza się w praktyce - zimne uwidacznia szczegóły. Link do komentarza
solange63 Napisano 18 czerwca 2013 Udostępnij #11 Napisano 18 czerwca 2013 ja mam w salonie ciepłe, w korytarzu zimne. przychylam się do zdania Mhtyla, zimne jest nieprzyjemne. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 czerwca 2013 Udostępnij #12 Napisano 18 czerwca 2013 Cytat Wiesz co innego sklep w dzień a co innego salon czy kuchnia wieczorem. Nawet w dobrym sklepie jak kupisz dziś to jutro możesz oddać,w supermarketach masz na oddanie (zwrot) miesiąc wraz z paragonem.Wtedy w domu sobie przetestujesz jaka barwa Ci będzie odpowiadała. Link do komentarza
jarek81 Napisano 19 czerwca 2013 Autor Udostępnij #13 Napisano 19 czerwca 2013 No i tak chyba zrobię wezmę kilka ledów zimnych i kilka ciepłych i sprawdze co mi bedzie odpowiadało bardziej.Dzięki wszystkim za pomoc. Link do komentarza
bajbaga Napisano 19 czerwca 2013 Udostępnij #14 Napisano 19 czerwca 2013 Zimne dają "upiorne" światło, ale do miejscowego doświetlenia (precyzyjnego) spełnia swoje zadanie lepiej niż ciepłe.Dodam, że zimne może być dodatkowym elementem "dekoracyjnym", ale nie oświetleniem głównym. Link do komentarza
kazik84 Napisano 24 sierpnia 2013 Udostępnij #15 Napisano 24 sierpnia 2013 Witam serdeczniePolecam do ogólnego oświetlenia żarówki LED do standardowych trzonków E14, E27 w barwie neutralnej lub ciepłej. Na przykładzie żarówki w temp. barwowej 2800-3000K.Mam te LED'y w pokoju i przyznam szczerze, że jest różnica między ciepłą świetlówką kompaktową a żarówką LED do ogólnego oświetlenia - LED'y dają jaśniejsze światło mimo innych parametrów świetlnych. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się