Pomocnik Napisano 3 maja 2013 #1 Napisano 3 maja 2013 Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wentylacja-i-klimatyzacja/90-jaka-wentylacja-mechaniczna-czy-grawitacyjna
Gość mikolajjmiko Napisano 3 maja 2013 #2 Napisano 3 maja 2013 Przy źle funkcjonującej wentylacji powstaje efekt przesiąknięcia wilgocią ścian i stropów budynku. Dlatego u mnie w domu jest wentylacja mechaniczna z gruntowym wymiennikiem ciepła. Warto przy montażu GWC bądź rekuperatora powierzyć dom fachowcom.
Hubert404 Napisano 18 maja 2016 #3 Napisano 18 maja 2016 Moim zdaniem głównym minusem wentylacji grawitacyjnej jest ogromna strata ciepła, zimą to może przeszkadzać, poza tym dochodzi jeszcze wilgoć, brak regulacji oraz to że zapewnia tylko częściową wymianę powietrza, plusem jest jedynie cena i eksploatacja. W moim domu wentylacja mechaniczna rekuperacyjna pozwala na stałą kontrolę wymiany powietrza a co najważniejsze dla mnie, w zimę nie tracę ciepła przez krzyżowy wymiennik ciepła. Ważne jest również wybranie dobrej firmy która dobierze dla nas profesjonalny sprzęt i zamontuje go zgodnie ze standardami.
Elfir Napisano 7 stycznia 2018 #4 Napisano 7 stycznia 2018 rekuperator to dla mnie tak oczywisty sprzęt w domu jednorodzinnym jak pralka automatyczna czy zmywarka.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się