spinol85 Napisano 25 kwietnia 2013 #1 Napisano 25 kwietnia 2013 witam moje pytanie wygląda tak: posiadam w mieszkaniu takie małe pomieszczenie (schowek) 1,5m x 2m w którym jest tylko oświetlenie brakuje tam gniazdek z prądem czy jest możliwość podłączenia przedłużacza do włącznika od światła ? bardzo będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam spinol85
el-instalator Napisano 25 kwietnia 2013 #2 Napisano 25 kwietnia 2013 Z tego co widać u Ciebie tak się nie da, bo prawdopodobnie do puszki z łącznikiem nie jest doprowadzony przewód neutralny. Masz tylko fazowe i ochronny ? ten w żółto-zielonej izolacji. Choć już widziałem różne "cuda" w temacie zamieniania funkcji poszczególnych żył niezgodnie z ich przeznaczeniem.A tak w ogóle, to z tych samych obwodów nie powinno się zasilać gniazd i oświetlenia. Elektryk w zasadzie powinien odmówić zrobienia czegoś takiego. Ponadto typowe przekroje żył przewodów do oświetlenia są znacznie mniejsze (1,5 mm2) niż tych do gniazd (2,5 mm2). A to oznacza dużo mniejsze dopuszczalne obciążenie prądem.
Qubacen Napisano 25 kwietnia 2013 #3 Napisano 25 kwietnia 2013 Możesz zrobić tak: KLIK 1 albo tak KLIK 2
spinol85 Napisano 25 kwietnia 2013 Autor #4 Napisano 25 kwietnia 2013 (edytowany) dzięki za podpowiedz jednym słowem d... szkoda bo chciałem zrobić sobie takie małe pomieszczenie do majsterkowania wiecie o co mi chodzi radio, lutownica może jakaś stacja dokująca do baterii no ale jak nie da rady to mówi się trudno jeszcze raz dziękiobecnie nie posiadam takiego urządzenia ale myślę że można zrobić to też w ten sposób, tylko jest jeden mały minus prąd będę miał dopiero po włączeniu światła no ale jak inaczej nie idzie to zaraz zaczynam działać pozdrawiam spinol85 Edytowano 25 kwietnia 2013 przez spinol85 (zobacz historię edycji)
Qubacen Napisano 25 kwietnia 2013 #5 Napisano 25 kwietnia 2013 Możesz i tak, tyle, że taka przejściówka/złodziejka przyda Ci się również do innych pomieszczeń i jest to bez ingerencji w istniejącą instalacje. Ale pamiętaj o tym co napisał el-instalator: "Ponadto typowe przekroje żył przewodów do oświetlenia są znacznie mniejsze (1,5 mm2) niż tych do gniazd (2,5 mm2). A to oznacza dużo mniejsze dopuszczalne obciążenie prądem"
spinol85 Napisano 25 kwietnia 2013 Autor #6 Napisano 25 kwietnia 2013 (edytowany) dziękuje wszystkim za pomoc ale ja jestem z natury uparty i postanowiłem się wpiąć we włączniku i jakoś się udałoa oto efekt końcowy tylko teraz jeszcze jedno pytanko jak jestem podpięty pod światło to jakie obciążenie mogę podpiąć np. radio, lutownica i bateria do wkrętarki nie będzie to za dużo ? Edytowano 25 kwietnia 2013 przez spinol85 (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się