Skocz do zawartości

Jak dobrać odpowiedni materac ?

Majkel

Recommended Posts

Napisano
Czy mógłby, ktoś udzielić mi podpowiedzi jak dobrać odpowiedni materac dla osób o wadze 82 i 90 kg? Jakie czynniki mają wpływ na właściwe funkcjonowanie materaca? Czy to prawda, że twardsze materace są zdrowsze? Co z żywotnością?
Napisano
dobór materaca to dość istotna kwestia, gdyż statystyczny człowiek spędza 1/3 życia w łóżku. Odpowiednio dobrany materac nie powinien być ani za twardy, ani za miękki. Większość materacy posiada skalę twardości, tak jak sugeruje kolega. Kręgosłup powinien leżeć w prostej pozycji. Jeśli chodzi o żywotność, materiały z jakich są zazwyczaj wykonane, to tutaj raczej nie pomogę.
Napisano (edytowany)
Żywotność jest praktycznie związana z użytkowaniem materaca. W momencie skakania, nieszanowania, żywotność automatycznie się skraca. Producenci najczęściej dają kilka lat gwarancji na produkt. Przy wadze 82 i 90 odpowiednia twardość to H2. Materace rozróżniamy: bonellowe, kieszeniowe, lateksowe, tubowe. Są mi jedynie znane te kieszeniowe, który posiadam 4 rok i jestem zadowolony. Do wykonania została użyta płyta kokosowa, która podwyższa twardość i jednocześnie dodaje elastyczności. Edytowano przez Redakcja (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Do wykonania została użyta płyta kokosowa, która podwyższa twardość i jednocześnie dodaje elastyczności.

Zastanowimy się wraz z żoną. Jak długo czekał Pan na przesyłkę, bo coś nie możemy znaleźć informacji na stronie. Jak kontakt?
Napisano
Jeśli chodzi o kontakt, to nie napotkaliśmy żadnych problemów. Od razu informacja po wysłaniu towaru, na który czekaliśmy o ile dobrze pamiętam 4 dni. Dostawa gratis. Możesz również przedzwonić do nich i ci wszystko powiedzą co i jak.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
W większości sklepów doradzają materac z pianki kokosowej i myślę,że to dobre rozwiązanie,niezależnie od naszej wagi. Jaki budżet możesz przeznaczyć na ten cel?
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Pianka kokosowa? Pierwsze słyszę. Jak już to mata kokosowa, a pianka lateksowa - dwie opcje które są najczęściej polecane.

Ja osobiście polecam - dla par materace kieszeniowe, dla singli bonellowe, oczywiście z matą kokosową która usztywnia i sprawia że materac jest bardziej przewiewny.
Napisano
Ja ostatnio zakupiłem materac OPTIMUM MATERAC MIZARA, więc za jakiś czas będę mógł napisać jak się sprawuje. Z tego co czytałem w przypadku ludzi którzy nie ważą zbyt dużo (również dzieci) nie trzeba inwestować większych pieniędzy w materace które dostosowują się do kształtu ciała, zbyt mały ciężar osoby leżącej na materacu nie pozwala tego wykorzystać icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Materac trzeba kupować praktycznie jak najbardziej twardy przy podanej wadze. Sama mało nie ważę i wiem, że za miekkie podłoże do spania to dla mnie katastrofa na drugi dzień rano poprzez ból kręgosłupa.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Przecież mówiłam, że nie chcę zrywać płytek 🙂 Siedzą solidnie, nie muszę tego robić.  Nie jest sztuką zerwać wszystko i zrobić gruby remont za miliony monet z syfem w chacie na minimum 2 miesiące. Każdy może wpuścić ekipę, która mu to zrobi. Ja chcę bez tych, że tak ujmę, niedogodności, stworzyć wygodną przestrzeń, która wpisze się wizualnie w resztę mieszkania 🙂 Są różne nowinki i niestandardowe sposoby, które można wykorzystać. Lubię ich szukać, rozkminiać zasadność zastosowania i nie musieć przy tym brać kredytu na 10 lat 🙂 Lubię mieć możliwość zrobienia spektakularnej metamorfozy łazienki własnymi siłami w max. tydzień, bo na to pozwalają dostępne na rynku materiały.    Szczerze? Lubię to robić. Poszukiwać rozwiązań, które pozwolą trochę "iść na łatwiznę". Bo dlaczego nie iść, skoro można? Wyrosłam z przekonań moich rodziców i większości społeczeństwa, że jak trzeba coś zmienić, to tylko grubą rozpierduchą. Gruba rozpierducha wytnie mi z życia co najmniej kilka tygodni, wyszarpie minimum 30.000 zeta z kieszeni (przy obecnych stawkach usług), a za 10 lat okaże się, że to już w zasadzie niemodne albo mi się już opatrzyło ... I co? Kolejna rozpierducha za "dzieści" tysięcy?    Wiem o co Wam chodzi 🙂 Taka renowacja może kojarzyć się z bylejakością. Nie musi tak jednak być 🙂 Podobnymi założeniami kierowałam się, remontując salon, przedpokój, sypialnię i gabinet i jestem zadowolona 🙂 Nie po to powstały nowoczesne rozwiązania, żeby omijać je szerokim łukiem, tylko po to, żeby z nich korzystać 🙂 Nie trzeba od razu wszystkiego wyburzać, a mankamenty można często łatwo przekuć w zalety.    Odeszłam od brzegu.  Bezprzewodowe lampki LED z czujnikiem ruchu mam w przedpokoju 🙂 Świetnie się sprawdzają i dają sporo światła. Raz w tygodniu włączam je do ładowania na jakieś 3 godziny i po temacie 🙂 Rozwiązanie mam zatem przetestowane. Ta w łazience będzie bez czujnika ruchu, za to sterowana pilotem. W zasadzie włączana będzie wyłącznie w celu doświetlenia facjaty przy czynnościach upiększających, czyli raz dziennie 🙂 To tylko dodatek, bo światła z reflektorów będzie wystarczająco dużo w łazience 🙂  
    • Retrofood ma rację że proste rozwiązania często są najlepsze. Czujnik dymu za kilkadziesiąt złotych i gaśnica pianowa ABF w kuchni to podstawa która nie wymaga WiFi, centrali ani subskrypcji. Przy drewnianym domu warto jeszcze zaimpregnować belki lakierem ogniochronnym do drewna, to jedna z najprostszych i najtańszych form biernej ochrony ppoż. Takie produkty bez zbędnej elektroniki znajdziesz w firestop.pl.
    • Do garażu proszkowa ABC 6kg, do kuchni pianowa ABF 6l i to w zasadzie zamyka temat pakietu minimum. Pianowa ABF to kluczowy wybór do kuchni bo jako jedyna skutecznie gasi rozgrzany olej na patelni, przy okazji radzi sobie z elektrycznością do 1000V i nie demoluje wnętrza tak jak proszek. Koc gaśniczy przy kuchence jako uzupełnienie też warto mieć, reaguje błyskawicznie przy małym ogniu. Oba rodzaje gaśnic i koce gaśnicze znajdziesz w firestop.pl.  
    • Pewnie, że jest. Tylko za czasów kiedy w wakacje szlajałem się po budowach pracując w charakterze specjalisty od machania łopatą i dźwigania cegieł, to takie zmiany konstrukcyjne wnosili i realizowali czeladnicy murarscy, bo nawet nie majstrowie. I do dziś nie mogę zrozumieć dlaczego ludzie tak zgłupieli... PS. Te obiekty budowane przez czeladników stoją do dziś, chyba ze zostały rozebrane, bo żaden się nie zawalił.   Natomiast kolega Autor chyba rozumie, że chciał kupić bułkę, a nabył wiertarkę. Bo tu należałoby teraz przeanalizować całą konstrukcję, od fundamentów począwszy i przez ściany też. Bo one zostały wymyślone dla określonej masy, a nie parokrotnie większej.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...