Skocz do zawartości

Historia edycji

Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam serdecznie. Zaczynam budowę i za niedługo stanę przed tematem ściany fundamentowej. Plan jest murować z bloczków zalewowych, ale mam sporo bloczków betonowych pełnych, które pozwoliły by mi pociągnąć pierwszą warstwę. Akurat by wyszło: jedna warstwa bloczka 12 cm plus zaprawa pomiędzy nim a ława ok. 3 cm dwie warstwy zalewowego 50 cm Wieniec zbrojony 15 cm    Planowana wysokość ściany w projekcie to właśnie 80 cm.   Stąd pytanie, czy będzie to zgodne ze sztuką aby zalewowe zacząć stawiać na wcześniej wymurowanych pełnych bloczkach? Na zdrowy chłopski rozum, przecież i to i to jest beton więc bez problemu powinien się połączyć. Dodatkowo na całym obwodzie jest przewidziane 16 słupów pionowych, mających za zadanie przenieść obciążenie późniejszego dachu na więźbie wiazarowej.    Ktoś mógłby powiedzieć: nie kombinuj, dokup pełnych betonowych i rób wszystko tak jak robi się od lat, ale jak myślę że miałbym sam wymurować ponad 1000 bloczka to już plecy bolą 😜 czas oczywiście ograniczony, jak to bywa w dzisiejszych czasach, dlatego myślę trochę przyspieszyć bloczkami zalewowymi które stawia się na sucho, ewentualnie łącząc je na piankę.   Z góry dziękuję za odpowiedzi i za wyrozumiałość. Liczę na konstruktywną pomoc poprzedzoną "elastyczną" analizą danej sytuacji. 
    • Myślę żeby pozbyć się stylu góralskiego ale powstaje problem z tym uskokiem.
    • https://allegrolokalnie.pl/oferta/rurki-od-pawilonu-sfr?rep=1085629089
    • Jak chodzi o to że ściana opada do środka to miałem podobnie, ale 15cm, 24 to już sporo. Wyrównali elegancko styropianem. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • @animus   Dzieki za link, moze sie przyda. Sek w tym, ze 2 rurki sa zlamane i nie wiem, czy bedzie mozliwe je dokupic. Tak czy owak, teraz nie ma juz sensu go rozstawiac, pomysle o tym w przyszlym sezonie. (Na razie sprobuje zlozyc te piramide... . Forma ostatnio troche szwankuje, podziele sie efektem wplywu piramidy).   @retrofood   Z grzybami kiepsko. 16 lipca (!) pojawil sie jeden dorodny maslak        i na tym wlasciwie koniec. Lacznie do tej pory bylo chyba 5 a moze 6 grzybkow, ale jestem pelna nadziei, bo sezon sie dopiero zaczyna.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...