rafal-wojkowice Napisano 22 listopada 2012 Udostępnij #1 Napisano 22 listopada 2012 Witam serdecznie wszystkich.Z żoną bedziemy budować dom na wiosnę 2013 roku. Jest to projekt Milena 2 o pow.122m pow użytk + 32m garażu z Dobrych Domów tu link do stronki z projektem http://www.dobredomy.pl/projekt/milenaII. Mam takie pytanie odnosnie fundamentów, a mianowicie czy moglibyście zerknąć na wycene za robocizne za fundamenty, gdyż ekspertem w tym temacie nie jestem;)Ławy fundamentowe - 4620 złStopy fundamentowe - 200 złŚciany fundamentowe (bloczek betonowy) + izolacja przeciwwilgoci - 3000złPłyta betonowa parteru + poziomy kan - 1300 złZ góry wielkie i duże dziękuje wszystkim którzy będą mieli chwilke żeby coś naskrobać;) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 listopada 2012 Udostępnij #2 Napisano 22 listopada 2012 Widzisz co do kosztów murów to można wylicz z małym błędem ale jeżeli chodzi o fundamenty to tu jest jedna wielka niewiadoma.Bo może okazać się ,że i 50 tys wtopisz w ziemie bo będziesz miał takie a nie inne warunki gruntowe. Link do komentarza
rafal-wojkowice Napisano 22 listopada 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 22 listopada 2012 Mhtyl widze że nie tylko mi się spać nie chce;) A odnosnie gruntu to jak kopaliśmy i wierciliśmy doły na ogrodzenie tymczasowe to było ok 30-40cm ziemia a potem już żółty piach zbity i twardy tak do ok 70cm.( wiertnica dała rade). tak więc myśle że nie jest najgorzej z terenem;) pozdro Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 listopada 2012 Udostępnij #4 Napisano 22 listopada 2012 Jak jest piach to źle nie jest ,powiedziałbym że jest dobrze Ale ostatnie słowo co do fundamentów należeć powinno do architekta adaptującego projekt. Link do komentarza
rafal-wojkowice Napisano 23 listopada 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 23 listopada 2012 Piasek piaskiem czyli nie jest zle. A tak poza tym czy ktos moglby sie jeszcze wypowiedziec co do tej wyceny ktora przedstawilem w moim pierwszym poscie? Dzieki Link do komentarza
rafal-wojkowice Napisano 24 listopada 2012 Autor Udostępnij #6 Napisano 24 listopada 2012 Panowie powiem tak jeżeli potrzeba rysunki do bardziej szczegółowej analizy kosztów robocizny tych fundamentów to oczywiście jestem w stanie je wrzucić tutaj. Jeśli to pomoże. Mi najbardziej chodzi o to czy cena podana przez firme oczywiscie cena robocizny jest powiedzmy dobra czy za wysoka a może za niska. Link do komentarza
Draagon Napisano 24 listopada 2012 Udostępnij #7 Napisano 24 listopada 2012 Rafale - cena to nie wszystko - najlepiej zapytaj sie firmy gdzie jeszcze robiła - podjedź popytaj i sam oceń.Fundamenty to poważna sprawa - więc nie ma co oszczędzać - a i beton radzę brać z betoniarni.A przy tej wielkości to dość odrobinkę wygórowana cena. Generalnie za bloczek cena to ok 3 zł/szt wymurowania Link do komentarza
fachowiec1 Napisano 1 kwietnia 2013 Udostępnij #8 Napisano 1 kwietnia 2013 Cytat Witam serdecznie wszystkich.Z żoną bedziemy budować dom na wiosnę 2013 roku. Jest to projekt Milena 2 o pow.122m pow użytk + 32m garażu z Dobrych Domów tu link do stronki z projektem http://www.dobredomy.pl/projekt/milenaII. Mam takie pytanie odnosnie fundamentów, a mianowicie czy moglibyście zerknąć na wycene za robocizne za fundamenty, gdyż ekspertem w tym temacie nie jestem;)Ławy fundamentowe - 4620 złStopy fundamentowe - 200 złŚciany fundamentowe (bloczek betonowy) + izolacja przeciwwilgoci - 3000złPłyta betonowa parteru + poziomy kan - 1300 złZ góry wielkie i duże dziękuje wszystkim którzy będą mieli chwilke żeby coś naskrobać;) dla mnie i tak drogo ja moge zrobic jako wykonawca wycene Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się